Islámský stát už neexistuje, ohlásil irácký premiér

29.06.2017 18:03

Islámský stát skončil – hlásí Irák, který počítá, že bude trvat už jen pár dní a padne Mosul, jenž byl celé měsíce mohutným opěrným bodem Islámského státu. Sami Islamisté už vyhodili do povětří mešitu, kde byl před lety vyhlášen Islámský stát. Podle Iráku to tedy znamená, že Daeš končí. Jenže ještě nebylo dobyto hlavní město radikálů, Rakká.

Islámský stát už neexistuje, ohlásil irácký premiér
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu

„Jejich fiktivní stát padl,“ oznámil mluvčí irácké armády, brigádní generál Yahya Rasool. Jeho slova přinesla agentura Reuters. Irácký premiér Hajdar Abádí očekává, že vojáci během několika dnů ovládnou celý Mosul. Za symbolický úspěch obrovského významu je považován fakt, že do rukou irácké armády padla ruina mešity, kde byl před lety vyhlášen Islámský stát. Svatostánek vyhodili před pár dny do vzduchu sami islamisté, čímž zničili slavnou památku. Asi 850 let starou.

Celý článek v angličtině najdete zde

„Čištění“ Mosulu od teroristů ale může trvat ještě celé měsíce. Ve městě ještě pořád žijí tisíce civilistů a mezi nim i tisíce dětí, jež trpí hlady a mají šrámy na duši, které se možná nikdy nezahojí. Otázkou je, zda se podaří zahojit rány, které utrpěl celý Irák. Není zcela jisté, zda tato země zůstane v podobě, jakou známe poslední desítky let.

Další tvrdý boj se očekává kolem města Rakká, tedy kolem srdce „státu“ teroristů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …