Islámský stát zveřejnil video s údajným stětím Japonce Gotoa

01.02.2015 6:02

Radikální hnutí Islámský stát zveřejnilo videozáznam, který údajně zachycuje stětí japonského rukojmí Kendžiho Gotoa. Uvedla to dnes americká monitorovací služba SITE. Japonská vláda a Spojené státy autenticitu nahrávky prověřují. Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga již IS kvůli nahrávce ostře odsoudil. Kabinet bude o své odpovědi na video jednat na nadcházející schůzce, uvedl mluvčí podle agentury Reuters.

Islámský stát zveřejnil video s údajným stětím Japonce Gotoa
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Na záznamu je vidět muž se zahalenou hlavou stojící nad Gotoem s nožem u jeho krku. Následně záběry ukazují tělo, na kterém je položena hlava. "Kvůli vašemu lehkovážnému rozhodnutí zúčastnit se války, kterou nelze vyhrát, neusmrtí tento nůž pouze Kendžiho, ale bude pokračovat a způsobí masakr kdekoli, kde budou nalezeni vaši lidé. Nechť začne japonský zlý sen," pronesl podle Reuters muž s nožem v projevu určeném japonskému premiérovi.

Snahy zůstávají na mrtvém bodě

Sedmačtyřicetiletý japonský novinář a dokumentarista Goto odjel do Sýrie loni v říjnu. Údajně se chtěl pokusit vyjednat propuštění Haruny Jukawy, dalšího Japonce drženého islamisty. Radikálové za ně chtěli 200 milionů dolarů, které měly být vyplaceny do pátku 23. ledna. Před týdnem se objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z kolegovy smrti japonského premiéra Šinzóa Abeho.

Kromě Japonce islamisté podle všeho nadále zadržují také jordánského armádního pilota. Jordánsko a Japonsko se snažili zajistit jejich propuštění. Japonští činitelé ale podle dřívější dnešní zprávy Reuters připustili, že tyto snahy zůstávají na mrtvém bodě a situace byla vysoce nepředvídatelná.

Nejnovější nahrávka se podle Reuters o jordánském pilotovi nezmiňuje. Radikál, který na ní hovoří, má stejný britský přízvuk jako muž na dřívějších videonahrávkách IS, které také zachycují smrt rukojmích. Podobně jako rukojmí islamistů na dřívějších videích má i Goto oranžovou vězeňskou kombinézu. Po celou dobu zhruba minutové nahrávky nepromluví.

Oba muži se nachází v hornaté krajině, která se podle všeho odlišuje od pouštní oblasti zachycené na předešlých nahrávkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…