Ištvan a další změní metody výslechu. Advokáti s tím nic neudělají

12.07.2013 20:36

Státní zástupci si budou v kauze Jany Nagyové zvát i tajné svědky. Jejich jména se zřejmě nedozví ani advokáti obviněných. Výslechy budou probíhat ve vedlejších místnostech a hlasy zpovídaných budou díky přístrojům zkresleny.

Ištvan a další změní metody výslechu. Advokáti s tím nic neudělají
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Podle Hospodářských novin se v kauze Jany Nagyové a dalších změní způsob zpovídání svědků. Příští týden si pozvou několik lidí, jejichž jména budou tajná – a to i pro obhájce obviněných. Ti si dané výpovědi vyslechnou jen přes přístroje, které zkreslí hlasy.

Státní zástupci si od toho slibují, že svědci by se neměli tolik bát říci vše, co vědí. Oficiálně ale tuto metodu zatím nepotvrdili. „Zamýšlený postup nekomentujeme," uvedl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Další změnou bude dotazování tajných svědků. To budou provádět nejen policisté, ale i přímo státní zástupce. „Situace, kdy státní zástupce převezme vyšetřování a sám provádí výslechy, není v praxi úplně běžná,“ říká Jiří Brátka z advokátní kanceláře, která zastupuje Petra Tluchoře.

„Státní zástupce je obvykle schopen posoudit lépe než vyšetřovatel z řad policie, zda nějaké jednání je trestným činem, či nikoliv. Jeho přítomnost v tomto případu tak není úplně překvapivá,“ míní Brátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…