Itálie: Zrušení DPH u chleba a těstovin. Snížení u masa a ryb

28.07.2022 14:08

Italská vláda plánuje v reakci na rostoucí životní náklady domácností zrušit DPH na vybrané potraviny, jako chléb nebo těstoviny. U některých dalších potravin – např. ryby – by se daň měla alespoň snížit. Návrh by měl být schválen do konce července spolu s dalšími úspornými opatřeními, mezi něž patří prodloužení snížení DPH u pohonných hmot.

Itálie: Zrušení DPH u chleba a těstovin. Snížení u masa a ryb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

Odstupující italská vláda chce prosadit snížení daně z přidané hodnoty u masa a ryb z 10 na 5 % a zcela ji zrušit u chleba a těstovin. Náměstkyně ministra hospodářství Laura Castelliová podle serveru thelocal.it uvedla, že toto opatření bude pravděpodobně zahrnuto do vládního dekretu o tzv. červencové pomoci, který je zaměřen na zvládnutí současné situace a zvyšování životních nákladů, a v  současné době se dokončuje. „Je to konkrétní plán a možná alternativa nebo doplněk k bonusu 200 eur,“ uvedla Castelliová s tím, že náklady na opatření se nyní vyhodnocují.

„Zrušení DPH na základní položky, jako je chléb, těstoviny, mléko, ovoce a zelenina, a snížení DPH na produkty, jako je maso a ryby, z 10 na 5 procent, znamená zachování kupní síly zejména těch, kteří mají nižší příjmy a jsou proto více postiženi růstem cen v nákupním košíku,“ uvedlo ve společném prohlášení ministerstvo pro hospodářství a pro zemědělskou, potravinářskou a lesnickou politiku.

Ministr hospodářství a financí Daniele Franco na úterním zasedání vlády uvedl, že po výrazném zvýšení daňových příjmů v prvních šesti měsících roku 2022 vlivem inflace by měl být italský dluh o 14,3 miliardy eur nižší, než se očekávalo. Snížení DPH by se tak prý zaplatilo právě z miliard eur, které se vybraly při 8% inflaci navíc.

Plán na snížení DPH na potraviny má širokou podporu napříč stranami – před nadcházející volební kampaní se k této politice hlásí hned několik stran. Návrh má být schválen do konce července spolu s dalšími úspornými opatřeními, mezi něž patří i prodloužení snížení DPH z benzinu a nafty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…