Italská vláda čelí vážnému obvinění. Jde o uprchlíky

30.08.2017 13:02

Italská a libyjská vláda dle agentury AP údajně uzavřely dohodu se dvěma milicemi, aby snížily migrační tok směřující k italským břehům. Kritici však upozorňují na skutečnost, že obě milice se před dohodou zabývaly právě pašováním lidí.

Italská vláda čelí vážnému obvinění. Jde o uprchlíky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Italská vláda v posledních měsících „vysílala SOS“ směrem ke všem evropským partnerům s cílem získat pomoc ve snaze snížit počet migrantů, kteří přistávají u břehů země. Evropská unie se však na konkrétní kroky nezmohla, a proto se údajně Italové nakonec dohodli vedle libyjské vlády se samotnými pašeráky. V Libyii tak aktuálně operují nejméně dvě milice, které účinně brání migrantům ve vyplouvání do Evropy.

Zatímco loni v srpnu dorazilo k italským břehům přes 21 000 migrantů, v právě uplynulém měsíci to bylo něco málo pod 3000. O razantní pokles (86 %) se postaraly dvě milice: Al-Ammu a Osmačtyřicátá brigáda, v jejichž čele stojí dva bratři z rodiny al-Dabashi. Na základě dohody dostává asi pět set členů obou milic přímo od vlády zbraně a peníze. Mnozí se však obávají, že milice posílí natolik, že začnou ohrožovat již tak slabou vládu v čele s premiérem Fayezem Serrajem.

Ostatně právě tyto a další milice mají hlavní podíl na tom, že po pádu Muammara Kaddáfího zachvátil Libyi chaos, a mimo jiné proto nikdo nebyl schopen bránit ilegálním migrantům v jejich snaze dosáhnout evropských břehů. Serrajova vláda neovládá celé území země, ale oficiálně je uznávána jako jediná vláda země a od Evropské unie dostává desítky milionů eur na snížení migrační toku. Peníze by měly jít hlavně na posílení pobřežní stráže a uprchlická centra.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Brusel se zatím veřejně k údajně uzavřené dohodě s pašeráky nevyjádřil, ale italská vláda obvinění odmítá. Ministerstvo zahraničí přímo uvedlo, že s „pašeráky lidí by nevyjednávalo“. Buď jak buď, údajná či skutečná dohoda nese své ovoce; k poklesu došlo v srpnu nejenom s ohledem na stejný měsíc loňského roku, ale počet dorazivších migrantů k evropským břehům se snížil i v porovnání s uplynulým měsícem.

Celkové počty za letošní rok jsou však stále vysoké. Za prvních osm měsíců připlulo v lodích po Středozemním moři do Evropy přes 105 000 migrantů a za stejné období loňského roku to bylo jen o přibližně 7000 lidí méně. Další vývoj situace tedy bude záležet na dodržování dohody ze strany obou zmiňovaných milic, které se v podstatě staly součástí vládnoucího systému. Mluvčí al-Ammu Bašir Ibrahim potvrdil, že „verbální dohody“ bylo dosaženo přibližně před měsícem.

Dále uvedl, že milice al-Ammu spadá pod Ministerstvo obrany a Osmačtyřicátá brigáda zase pod Ministerstvo vnitra. „Současnou situaci bych nazval příměřím, které bude pokračovat v závislosti na finanční podpoře italské a libyjské vlády. Pokud bude tok peněz a potřebného vybavení zastaven, nebudeme moci proti ilegální migraci účinně zasahovat a vše se vrátí do starých kolejí,“ konstatoval mluvčí al-Ammu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…