Italský ministr zahraničí bude v ČR mluvit o obchodu i migraci

17.03.2016 6:47

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni dnes zahájí oficiální program své návštěvy v Praze. Ráno společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) otevře Česko-italské podnikatelské fórum zaměřené na kybernetickou bezpečnost a obranu. Během dopoledne se setká s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou a svým protějškem Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD).

Italský ministr zahraničí bude v ČR mluvit o obchodu i migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský pochod za práva uprchlíků. Na Kampě byl ukončen symbolickým posíláním papírových lodiček s přáním po Vltavě

Hlavními tématy politických jednání budou především otázky spojené s Evropskou unií a migrační krizí. Itálie spolu s Řeckem čelila v loňském roce masivnímu přílivu uprchlíků. V souvislosti se snahou EU uzavřít pro migranty cestu z Turecka přes Řecko dál do Evropy se mluví o tom, že tlak na Itálii by mohl znovu zesílit.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že Gentiloni se Zaorálkem by se měli věnovat také integraci zemí západního Balkánu do EU, situaci na Ukrajině a vztahům Evropské unie a Ruska.

V oblasti bilaterálních vztahů bude řeč zejména o ekonomické spolupráci. Na podnikatelském fóru, které Gentiloni zahájí, se setká na 150 zástupců českých a italských firem zaměřujících se na letectví, kybernetickou bezpečnost, obranu a elektroniku. Obchod mezi Prahou a Římem chce na schůzce s italským ministrem podpořit také Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…