Italský premiér ohlásil svou rezignaci

14.07.2022 21:28

Italský předseda vlády Mario Draghi dnes oznámil, že rezignuje. Demisi hodlá prezidentovi předat ještě dnes večer. Podle agentury Reuters uvedl, že nechce stát v čele kabinetu, který ztratil podporu jedné z klíčových koaličních sil. Draghiho vláda dnes vyšla vítězně z hlasování o důvěře, zástupci koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S) pro ni ale nezvedli ruku, informuje server Aktuálně.cz.

Italský premiér ohlásil svou rezignaci
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

„Koalice národní jednoty, která podporovala tuto vládu, již neexistuje. Za těchto podmínek už nemůžu pokračovat," uvedl Draghi v prohlášení.

  • Původní text ZDE

Italská vláda se otřásá kvůli vládnímu balíku opatření na podporu domácností a firem ve výši 23 miliard eur (562 miliard Kč). Hnutí pěti hvězd s podobou návrhu nesouhlasí a ohlásilo, že se proto v Senátu zdrží hlasování. Vláda ovšem podle pravidel horní komory spojila hlasování o finančním balíku s návrhem na vyslovení důvěry, a postoj M5S tedy znamená, že hnutí odepřelo podporu kabinetu jako celku.

Záležet bude nyní na prezidentovi Sergiu Mattarellovi, zda rezignaci šéfa vlády přijme, nebo nikoliv. Pokud se však vládní krizi nepodaří rychle vyřešit, mohl by Mattarella parlament rozpustit a připravit tak půdu pro volby. Ty by se mohly odehrát už v září, informuje agentura AP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…