Ivan Bartoš: Covid pasy nesmí dělat z neočkovaných lidi druhé kategorie

11.03.2021 12:18

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odmítá covid pasy, tedy certifikáty o očkování, jež by umožnily volně cestovat po Evropě. „Nemůžeme z lidí dělat občany druhé kategorie pouze proto, že nejsou očkovaní,“ zdůraznil. Očkování je sice dle Piráta klíčový prostředek boje s pandemií, ne každý se však dle něj může nechat očkovat. Alternativou pro cestování mají být PCR testy.

Ivan Bartoš: Covid pasy nesmí dělat z neočkovaných lidi druhé kategorie
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Jedním z celosvětově nejvíce zasažených sektorů, kvůli pandemii koronaviru, byl cestovní ruch. K jeho nápravě by měly pomoct tzv. zelené, popřípadě covidové pasy, které by znamenaly to, že jejich jedinec je očkovaný proti nemoci, a tedy může bezpečně přejet hranice, aniž by pro cizí zemi představoval potenciální nebezpečí.

V rámci evropské sedmadvacítky se debatuje o jednotném společném postupu, který by zjednodušil pohyb po území Evropské unie. Evropská komise by měla předložit 17. března návrh podoby certifikátů. Proti tomuto systému se ovšem postavil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Informoval o tom web Život v Česku.

Celý článek ZDE:

„Covidpas nechceme – očkování musí zůstat dobrovolné a z toho vyplývá i fakt, že nesouhlasíme s omezováním běžného života občanů na základě toho, zda se nechali nebo nenechali očkovat, respektujeme přístup každého jedince k očkování, ač očkování považujeme v globálu za účinný prostředek v boji s pandemií. Někteří lidé mají navíc pro očkování medicínskou kontraindikaci – každý prostě být očkován nemůže,“ pověděl Bartoš.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Očkování by dle něj mělo být dobrovolné, důvěrné a dostupné. Alternativou pro očkování v rámci covidového pasu by ovšem měl být negativní PCR test. „Z ekonomických i epidemických důvodů je samozřejmě vhodné zajistit co nejvyšší proočkování občanů v Česku i ostatních členských zemích. Nicméně nemůžeme z lidí dělat občany druhé kategorie pouze proto, že nejsou očkovaní, k čemuž mohou mít i vážné zdravotní důvody,“ dodal.

Článek sdílel pirátský předseda i na svém facebooku. Zdůraznil, že nesouhlasí s omezováním běžného života občanů na základě toho, zda se nechali či nenechali očkovat. Každý se dle něj očkovat nemůže nechat a není možné z těchto lidí dělat občany druhé kategorie.

O zavedení certifikátu, který by umožnil volně cestovat po Evropě, stojí nejvíce země jižní Evropy, které jsou závislé na cestovním ruchu. Jiný názor mají ovšem severní státy. Jejich představitelé mají za to, že i očkovaný člověk může být přenášečem koronaviru.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…