Ivan David: K obvinění ze "členství v teroristické organizaci" v Turecku stačí točit filmy

03.09.2020 22:27

Europoslanec za SPD Ivan David se ve svém komentáři na serveru VašeVěc.cz zaměřil na tristní situaci lidských práv v Turecku a vážné nedostatky tamní justice. Zmiňuje další příběh "spravedlivého procesu", kdy kurdský režisér Kazim Öz čelí sedmi až patnácti letům vězení za "členství v ozbrojené teroristické organizaci", kterou je myšlena Kurdistánská strana práce, známá pod zkratkou PKK.

Ivan David: K obvinění ze "členství v teroristické organizaci" v Turecku stačí točit filmy
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

S Kazimem Özem se David osobně setkal a měl možnost s ním i mluvit, když se v Praze účastnil české premiéry svého předposledního filmu ZER. Tento film získal řadu ocenění a Česká republika byla jedinou zemí tzv. bývalého východního bloku, kde se film promítal.

„ZER je poetický film o hledání vlastních kořenů, vlastního životního pocitu a osudu své rodiny. I když se odehrává na pozadí současného kurdsko-tureckého konfliktu a pojednává i o masakru alevitských Kurdů v Dersimu v 30. letech 20. století, nic, v čem by bylo možno spatřovat podporu terorismu, v něm rozhodně není,“ píše poslanec Evropského parlamentu.

Oficiálně není režisér Öz také souzen za točení filmů, přestože celý život nedělal nic jiného. Je obviněn z účasti na protestech v parku Gezi v roce 2013. Dále bylo obvinění proti němu zkompilováno z jeho telefonátů, knih, zabavených při domovní prohlídce, a z účasti na politickém semináři opoziční strany HDP někdy v roce 2010.

„Nikdy nedržel v ruce zbraň, jenom kameru. Jeho filmy, hrané i dokumentární, obdržely celkem 43 cen na nejrůznějších filmových festivalech. Kazim Öz a Ebra Timtik jsou jen špičky ledovce. Jediný způsob, jak pomoci opozičním politikům, právníkům a umělcům v Turecku je působit na vlády a politiky zemí EU,“ pokračuje David.

Jedině veřejné mínění má podle něj alespoň malou šanci ukázat, že tvář demokracie je vážně poškozená tím, že se zemí, kde neexistuje právní stát, se zachází jako se sobě rovnou. „Turecko má vězení plná lidí jako je Navalnyj. Mnozí beze stopy mizí. Nikoho to, zdá se, nezajímá,“ dodává závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…