Ivan Langer: Babiš provedl promyšlený státní převrat. A stále nemá dost

26.09.2016 8:21

Exministr vnitra za ODS Ivan Langer nenašel v rozhovoru pro E15 dobrého slova pro policisty a státní zástupce, v jejichž rukou se ocitl před jedenácti měsíci i on sám v kauze Vidkun. Titíž lidé dle jeho názoru pomohli k moci šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Langer hovoří doslova o státním převratu a varuje, že Babiš ještě stále nemá dost.

Ivan Langer: Babiš provedl promyšlený státní převrat. A stále nemá dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Zkraje rozhovoru se Langer vyjádřil k soudním sporům, které vede za očištění svého jména. Letos se mu již povedlo získat tři omluvy a to prý ještě není zdaleka konec. „Jsem pevně odhodlaný bránit sebe i své jméno s vědomím toho, že škody už byly napáchány a těžko je možné je odčinit. Žádný rozsudek nemůže soupeřit s pomluvou a zlým slovem, které je infekční, šíří se jak nemoc a zůstává v lidech. Hlavně kvůli svým dětem,“ zdůraznil exministr vnitra.

Jeho žaloby se kupříkladu týkají kauzy Vidkun, v níž jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky z trestních spisů. Podle Langera se na něj policisté zaměřili neprávem – z jeho pohledu jde doslova o „zločin realizovaný psychopaty“. „Skupina lidí si tu zvykla, že může dělat cokoliv a nemusí se z toho zpovídat. Trpí božským komplexem, že jsou povoláni k očistě a rozhodování o tom, kdo je a není čistý,“ míní Langer s tím, že by tomuto měla být vystavena červená karta.

Z pozice někdejšího ministra vnitra se Langer vyjádřil také k chystané reformě policie, proti níž se staví zejména hnutí ANO Andreje Babiše. Langer uvedl, že za něho by k reformě došlo již dávno. Úvahy o reformě policie se dle něho objevily již před devíti lety a tehdy s nimi prý souhlasil i Roberta Šlachta, který nyní na protest proti reformě odchází z postu šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„To, co se teď děje, je staré, kdysi nad tím hýkal Robert Šlachta a spol. blahem. Teď když k tomu došlo, za tím hledá temné spiknutí on a parta některých lidí, při jejichž hodnocení bych musel používat psychiatrické diagnózy,“ konstatoval Langer.

V druhé části rozhovoru exministr vnitra za ODS okomentoval vstup podnikatele a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše do politiky. Dle jeho názoru se Babiš k moci dostal pomocí státního převratu, který byl realizován stejnými lidmi, kteří před rokem zasáhli do jeho života.

„On se velmi umně na svůj nástup k moci připravoval. Myslím, že je teď naprosto zjevné, že ty obskurní občanské, očišťovací, transparentní iniciativy nebyly nic jiného než jeho pátá kolona. Ta měla za cíl destruovat společenský systém a vytvořit atmosféru zloby, nenávisti, závisti. Vytvořit tu protikorupční hysterii, na které on se pohodlně zvedl, obzvlášť když se k této koloně pak přidala policie a státní zastupitelství,“ myslí si Langer.

Zároveň s tím Babišovi dle Langera k úspěchu hodně pomohl i obratný marketing, kterému zavedené politické strany nedokáží konkurovat.

To, že by šéf hnutí ANO mířil na Hrad, je dle Langera nepravděpodobné. „Jeho cílem bylo hlavně zajistit a rozvinout svůj vlastní byznys. On je, byl a zůstane obchodník, který si chce věci kolem sebe koupit,“ má za to expolitik.

„Myslím si, že mu moc zachutnala. Že je sám překvapen, jak jednoduché je vládnout a ovládat a předpokládám, že byl zvyklý v byznysu na podstatně tvrdší soupeře, než má teď v politice. Pokud k tomu přidáte ten aligátorský reflex – i když máte plné břicho, přesto chňapnete další kořist – tak je naprosto jasné, že i v politice bude chtít ještě víc,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…