Ivan Mládek to předpověděl? „Špindl“ nacpaný: Vláda chce lyžařům zatnout tipec

29.01.2021 14:08

Od zítřka mají platit zpřísňující opatření, která mají lidi dostat z hor, kde virus nevirus lyžují, bobují a běžkaří. Ve Špindlerově mlýně to zatím na nějaké vyklízení nevypadá, dle reportáže ČT je parkoviště plné z 80 %. Co přijde dál? Možná je na čase si poslechnout jeden hit Ivana Mládka.

Ivan Mládek to předpověděl? „Špindl“ nacpaný: Vláda chce lyžařům zatnout tipec
Foto: Repro ČT
Popisek: Špindlerův mlýn

Od zítřka mají ve skiareálech platit další omezení, která by dle vlády měla zabránit dalšímu šíření viru. Lanovky už nebudou smět vozit ani pěší turisty. Jak zaznělo ve zpravodajství ČT, ministr Havlíček, který původně plánoval otevření skiareálů se omluvil, že v této situaci to nepřichází v úvahu. Provozovatelé se ale brání, že vláda nemá pro další zpřísnění opodstatnění.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Kromě omezení provozu lanovek se zpřísní i podmínky pro ubytovávání, hosté budou muset mít doklad od zaměstnavatele nebo objednatele služeb o účelu služební cesty. A provozovatelé ubytovacích zařízení budou povinni tato potvrzení vyžadovat a uchovávat ke kontrole.

Jak vypadá zatím situace poslední den před uvedením do platnosti? Dle zpráv ČT bylo např. ve Špindlerově Mlýně na sněhu hned několik desítek lidí a parkoviště byla z 80 % plná. Lanovka na Medvědín se rozjela, údajně naposledy.

„Samozřejmě, dnešek využili lidé především proto, že začaly pololetní prázdniny, blíží se víkend a příští týden také pro některé regiony začnou jarní prázdniny. Ta naplněnost samozřejmě není taková, jaká by byla ve standardní sezóně, kdy by byly otevřeny všechny vleky a dalo se lyžovat,“ uvedla reportérka ČT Lucie Plíšková. Špindlerův Mlýn tak možná nepraská ve švech, ale záběry ukazují, že pusto prázdno v něm rozhodně není.

Starosta Špindlerova Mlýna pak v televizi uvedl, že zákazy pocítí město na svých příjmech. „Určitě to ovlivní daň z příjmu, takže všechny ty dopady se postupně budou přenášet na nás,“  a dodal, že není ani možné předvídat, o jakou sumu půjde. Jak to ovlivní zaměstnanost ve Špindlerově Mlýně zatím neví, ale blíže neurčený počet zaměstnanců již propuštěn byl.

Ještě před oznámením nových opatření se řešilo jedno konkrétní, které by na Špindlerův Mlýn i další místa vydělávající na zimních radovánkách mělo podstatný vliv. Ale nejen na ně. Tedy zákaz pohybu mimo okruh 15 km od svého bydliště. Nakonec k němu vláda nesáhla. Nakonec pouze „důrazně doporučila“, aby se lidé zdržovali v místě bydliště pouze se členy a osobami vlastní domácnosti.

Řeklo by se, že současnou situaci nemohl nikdo předpokládat. Opak je pravdou. Předpověděl ji už v roce 1979 Ivan Mládek v písni „Ve Špindlerově Mlýně“. Hned v prvních třech větách:

„Ve Špindlerově Mlýně,
tam překrásně je v zimě,
když je zákaz vycházení.“

Zákaz vycházení tedy ještě neplatí. Ale na mysl se dere otázka jak dlouho. Současná opatření zatím lyžaře neodradila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…