Ivan Pilip lituje Fialu: Scházet se s Mynářem, to opravdu nezávidím

17.12.2021 21:43 | On-line

Česko má novou vládu. Na zámku v Lánech ji jmenoval prezident Miloš Zeman. Hned potom začali jednotliví ministři přebírat své resorty. Na prvním zasedání kabinet rozhodl, že nebude Sněmovnu žádat o prodloužení nouzového stavu. Opatření proti šíření koronaviru chce ministr zdravotnictví oznámit příští středu. Má vláda Petra Fialy (ODS) dostat 100 dní hájení? A opravdu může šetřit, aniž by zvyšovala daně? O tom mluvil v Interview ČT24 někdejší ministr financí a školství Ivan Pilip.

Ivan Pilip lituje Fialu: Scházet se s Mynářem, to opravdu nezávidím
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Pilip

Úvodem se Pilip vyjádřil k tomu, co se podle jeho slov povedlo vládě Andreje Babiše (ANO). „Myslím si, že je dobře, že nepodlehl tlaku Miloše Zemana na otočení zahraničněpolitického směřování země,“ našel asi jediné pozitivum Pilip. „Ta vláda byla špatná, ekonomiku nechala ve velmi špatném stavu,“ dodal Pilip. Moderátorka Světlana Witowská jej však vrátila k pozitivům. „Ale opravdu neotočila zemi od západního směřování někam k Rusku a Číně, jak by rád Miloš Zeman a jeho tým, v tom Andrej Babiš odolal,“ zopakoval Pilip; více pozitiv nezmínil.

„Zásadní výtka vůči vládě je ta, že ta vláda byla pragmatická a každého dne bez hlubších reforem. On využil Andrej Babiš tu situaci v covidu v tom, kdy se najednou otočil způsob uvažování ekonomů na výši dluhu a v rámci boje proti covidu-19 schoval všechny možné úplatky pro své voličské skupiny a ta vláda začala úplně rozhazovat. A ta nová vláda bude mít velký problém dostat to zpět pod kontrolu,“ domnívá se Pilip.

Vyjádřil se i k tomu, jak se Petru Fialovi nakonec podařilo přimět prezidenta Miloše Zemana jmenovat vládu jako celek, i když původně vystupoval proti kandidátovi na post ministra zahraničních věcí Janu Lipavskému (Piráti). „Podle mě, když už Miloš Zeman cítil, že ten boj nemůže vyhrát, souboj s Ústavním soudem nemůže vyhrát, že by odešel s potupnou porážkou a ještě by to znamenalo několik měsíců bez vlády. Konec dobrý, výsledek byl, a k tomu je třeba vládě a panu předsedovi Fialovi speciálně poděkovat,“ poznamenal Pilip. 

Petr Fiala se před pondělní schůzkou s hlavou státu v Lánech setkal také s kancléřem Vratislavem Mynářem. „Nezávidím panu Fialovi, že se musí scházet s někým takovým, jako je Vratislav Mynář, to je opravdu těžká daň za to stát se premiérem. Ale nehledal bych v tom nějaké zvláštní dohody,“ prohlásil Pilip. 

Co se týče 100 dní hájení, v otázce covidu-19 si vláda tento luxus podle Pilipa dovolit nemůže. „V ostatních otázkách, si myslím, že ano, byť v té rozpočtové zrovna má taky trochu smůlu, že zrovna tedy je období projednávání rozpočtu...“ míní Pilip.

Třecí plochy v pětikoalici pak nejvíce očekává v oblasti ekonomické. „Tato země je ve velmi složité ekonomické situaci. Osobně si myslím, že velmi těžko se dá obejít bez zvyšování daní, aby se stabilizoval rozpočet. Myslím si, že si to myslí i některé vládní strany, jiné se tváří, že si to nemyslí. Ale když si tu situaci důkladně projdou, tak musí vědět, že se mýlily, nebo minimálně budou v situaci, která je bude nutit o tom vážně uvažovat,“ dodal Pilip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…