Ivo Strejček: Kiska se snaží o chaos a rozbití politického uspořádání

12.03.2018 18:28

Vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky se stala spouštěcím mechanismem k propuknutí „bratislavské revoluce“, alespoň tak to vidí bývalý europoslanec, člen správní rady Institutu Václava Klause a exprezidentův poradce Ivo Strejček. Výzvu slovenského prezidenta Kisky k „zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasným volbám, ať byly motivy vraždy dvou mladých lidí jakékoliv“, lze podle něj stěží chápat jinak než jako Kiskovu cestu k revolučnímu přeformátování současného politického uspořádání na Slovensku.

Ivo Strejček: Kiska se snaží o chaos a rozbití politického uspořádání
Foto: KPR
Popisek: Prezidenti Andrej Kiska a Miloš Zeman

Stále však podle Strejčka zůstává otázka, jakou „novou“ kvalitu má Kiskou zamýšlená změna přinést. „Nezdá se totiž, že by na Slovensku existovala silná, důvěryhodná – a nekriticky proevropská alternativa k tamním sociálním demokratům,“ uvedl ve svém komentáři na webu  a doplnil, že pokud tento předpoklad platí, pak cílem celé „akce“ musí být buďto zásadní oslabení slovenského premiéra Fica, nebo přímo jeho odstranění. „Pokud by se totiž z něho podařilo učinit ‚viníka‘ dnešní společenské situace na Slovensku, která má být ‚ohrožením demokracie‘, byl by po zbytek výkonu mandátu odsouzen do pozice ‚probruselského‘ vazala,“ dodal.

Cílem dnešní revoluční atmosféry, kterou spustilo stanovisko Bratislavského hradu, je vyvolání politického chaosu, jehož cílem je rozbití současného slovenského politického uspořádání, alespoň tak to vidí Strejček, podle kterého je třeba si vážně povšimnout varovných slov premiéra Fica, že Kiskův projev „nebyl psán na Slovensku“, a zamyslet se nad tím, proč má k takovému oslabení slovenské republiky vlastně dojít.

„Nemá jít v důsledku o pokus destabilizovat celý středoevropský ‚visegrádský‘ prostor, který jakž takž drží pohromadě a společně oponuje německo-francouzskému tlaku na přijímání migrantů? Nemá být proces chaotizace, skandalizace a obviňování zemí jako Polsko, Maďarsko, ČR a dnes i Slovensko z nedodržování jakýchsi ‚evropských hodnot‘ výrazem záměrů, ‚když to nejde s vámi, půjde to s někým jiným‘,“ pokládal si Strejček otázky.

Celé tohle dění se prý týká samozřejmě i nás a nejde pouze o Slovensko, ale o celý středoevropský region. „Časté a temné mediální vzkazy o tom, že tu existuje jakýsi ‚český přesah‘, nás o tom přesvědčují. Pokud by se ‚bratislavská revoluce‘ přelila k nám, zastihne nás oslabené,“ vztyčil Strejček varovně ukazováček a připomněl, že nemáme jasnou vládu a veřejné mínění rozpolcené. „Kiskův politický útok na Fica v Bratislavě ukazuje, jak snadné je v této době rozvrátit společnost a infikovat ji cizorodými zájmy,“ dodal.

  • Původní zdroj ZDE

Bývalý europoslanec proto varuje, že příště to může být Česká republika, která se stane objektem možné „chaotizace“ středoevropského prostoru. Připomněl například vehementní spor o (ne)zvolení komunistického poslance do čela parlamentní komise, který zdejší společností hýbe. „Není nemožné představit si záměrnou organizaci demonstrací na českých náměstích, řízeně skandujících ‚raději demokracii z Bruselu‘,“ míní.

Snadno se prý v té nepřehlednosti zapomene, že o „obranu demokracie“ nepůjde. „Musíme být obezřetní. Bratislavský příklad ukazuje, jak snadné je dnes namíchat ve středoevropském prostoru osudovou třaskavou směs s revolučním potenciálem a využít ‚okno příležitosti‘ pro změnu preferencí rozhodující části společnosti,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …