Izrael: Nášlapná mina! Boj proti uzavření příměří

22.11.2023 7:41

Izraelci a Palestinci uzavřeli dohodu. Část unesených rukojmí teroristé z palestinského hnutí Hamás propustí výměnou za čtyřdenní přestávku v bojích. Zároveň však zaznělo ujištění, že základní cíl Izraele, tedy zničení Hamásu, se nemění. Kritici uzavření příměří na straně Izraele varují, že nemusí být vůbec snadné navázat v bojových operacích tam, kde byly náhle přerušeny. Server Times of Israel v souvislosti s dohodou upozornil, že skupina obětí terorismu se odvolala k Nejvyššímu soudu proti dohodě o propuštění rukojmích.

Izrael: Nášlapná mina! Boj proti uzavření příměří
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Izraelská vláda a Hamás se podle agentury Reuters ve středu dohodly na čtyřdenní pauze v bojích, která umožní propuštění 50 rukojmích zadržovaných v Gaze výměnou za 150 Palestinců uvězněných v Izraeli a vstup humanitárních organizací pomoci do obležené enklávy. Vedle Izraelců a Palestinců z Hamásu se na uzavření příměří podíleli především vyjednavači z Kataru a Spojené státy.

V prohlášení úřadu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se uvádí, že 50 žen a dětí bude propuštěno během čtyř dnů, během nichž dojde k přestávce v bojích. Prý by se za každých 10 propuštěných rukojmí mohlo dojednané dočasné příměří prodloužit o jeden další den. „Dnes večer máme před sebou těžké rozhodnutí, ale je to správné rozhodnutí,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu podle serveru listu Jerusalem Post.

„Izraelská vláda je odhodlána vrátit všechny rukojmí domů. Dnes večer schválila navrhovanou dohodu jako první fázi k dosažení tohoto cíle,“ stojí v prohlášení kanceláře premiéra.

 Uzavřené příměří se však nelíbí zdaleka všem Izraelcům. Server listu Jerusalem Post připomínal, že nemusí být vůbec snadné navázat v bojových operacích tam, kde byly před 4 dny náhle přerušeny.

Náboženská sionistická strana v čele s ministrem financí Bezalelem Smotričem a strana Otzma Yehudit v čele s ministrem veřejné bezpečnosti Itamarem Ben Gvirem před schůzkou uvedly, že plánují být proti dohodě, ačkoli Náboženská sionistická strana nakonec ve středu brzy ráno hlasovala pro dohodu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zkomplikování vojenských operací příměřím odmítl a vysvětlil, že ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) plánují obnovit válku, jakmile uplyne příslušná doba. „Chci si to ujasnit. Jsme ve válce a budeme ve válce, dokud nedosáhneme všech svých cílů, zničit Hamás a vrátit všechny naše zajatce a pohřešované osoby,“ řekl. „Také zajistíme, že v Gaze nebude žádný subjekt, který by ohrožoval Izrael,“ prohlásil Netanjahu.

Konstatoval, že uzavřené příměří pomůže i armádě lépe se připravit na dotažní nezbytných operací do konce.

V myšlenkách se pak vrátil o pár hodin zpět, kdy se on a s ním celý válečný kabinet setkal s rodinami rukojmích. „Řekl jsem jim, že návrat rukojmích je posvátná a primární mise, kterou jsem přísahal splnit,“ řekl Netanjahu. „Tato válka má fáze a stejně tak i návrat rukojmích.“

Podle serveru listu Jerusalem Post schválená dohoda zahrnuje 30 dětí, osm matek a 12 dalších žen.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

Hamás uvedl, že 50 rukojmích bude propuštěno výměnou za 150 palestinských žen a dětí, které jsou drženy v izraelských věznicích. Vedle toho dohoda o příměří také umožní stovkám kamionů s humanitární, lékařskou a palivovou pomocí vstoupit do Gazy. Izrael se prý také zavázal, že během příměří zastaví nejen boje, ale také zatýkání. A také Hamás uvedl, že je nadále odhodlán porazit izraelské vojáky, které označuje za „okupanty“.

Qadura Fares, šéf Komise pro záležitosti vězňů v palestinské samosprávě se sídlem v Ramalláhu, řekl agentuře Reuters, že mezi více než 7800 Palestinci uvězněnými Izraelem bylo asi 85 žen a 350 nezletilých. Většina z nich byla údajně zadržena bez sdělení obvinění, nebo za relativně banální přestupky, jako je házení kamenů na vojáky židovského státu.

Vůdkyně Izraelské strany práce Merav Michaeli, která není členkou vlády, uvedla, že dohodu podporuje. „Moje srdce patří rodinám rukojmích kvůli smutku, který jim politici mesiášské pravice způsobují, a stojím se všemi z bezpečnostního establishmentu, kteří dohodu podporují.“

V obecné rovině uzavření příměří uvítali i ozbrojenci Hamásu.

„Podmínky této dohody byly formulovány v souladu s vizí odboje a jeho determinantů, jejichž cílem je sloužit našemu lidu a posilovat jeho nezlomnost tváří v tvář agresi, a vždy pamatovat na jejich oběti, utrpení a obavy. Tato jednání vedla z pozice neochvějnosti a síly v terénu, navzdory okupačním pokusům jednání prodlužovat a protahovat,“ uvedl Hamás.

Odpor Smitruče a Ben Gvira proti dohodě o uzavření příměří z jejího pohledu ukazuje, že oba pánové jsou ve jménu své pravicové ideologie ochotní obětovat rukojmí.  

Prezident Spojených států Joe Biden uzavření dohody uvítal. „Dnešní dohoda by měla přivést domů další americké rukojmí a já nepřestanu, dokud nebudou všichni propuštěni,“ konstatoval.

Prozatím však boje stále pokračují. Izraelci prý udeřili i na jihu Pásma Gazy u měst Chán Junis.

Podle agentury Reuters se očekává, že mezi rukojmími, které mají být propuštěni, budou tři Američané, včetně tříleté dívky, jejíž rodiče byli mezi zabitými během útoku Hamásu 7. října, Kromě izraelských občanů by měla více než polovina rukojmích pocházet z cizí zemí – včetně USA, Thajska, Británie, Francie, Argentiny, Německa, Chile, Španělska a Portugalska.

Server Times of Israel v souvislosti s dohodou upozornil, že skupina obětí terorismu se odvolala k Nejvyššímu soudu proti dohodě o propuštění rukojmích. V dopise ministru spravedlnosti Yarivu Levinovi zakladatel Almagoru Meir Indoor spolu s členem představenstva Dr. Aryehem Bachrachem píší, že organizace věří, že „stejné nášlapné miny a překvapení v dohodě byly v téměř každé jiné dohodě o rukojmích v minulosti“.

Spolek chce vidět seznam vězňů, které Izrael zvažuje propustit v rámci dohody, kterou nyní ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo na svých webových stránkách. Vedle toho chce znát všechny podrobnosti vztahující se k příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…