Izrael: Zastřelili vlastní, potrestáni nebudou. Zatím

29.12.2023 10:50

Izraelští vojáci před pár dny při vpádu do Gazy omylem zastřelili tři Hamásem unesená izraelská rukojmí. Zdá se však, že nebudou potrestáni. Alespoň prozatím. Kvůli obtížnosti podmínek, v nichž se vojáci ocitli. Palestinské ministerstvo zdravotnictví oznámilo o kolik se navýšil počet zraněných a zabitých Palestinců a izraelský ministr financí se vzepřel Američanům.

Izrael: Zastřelili vlastní, potrestáni nebudou. Zatím
Foto: Repro Twitter
Popisek: Nemocnice v Gaze po izraelském náletu

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43741 lidí
Server izraelského listu Jerusalem Post upozornil, že vojáci, kteří před pár dny zastřelili izraelská rukojmí, uniknou potrestání. Alespoň prozatím. Bylo rozhodnuto, že nejen v tomto případě budou vojáci dál nasazováni v boji a o jejich potrestání bude rozhodnuto až po válce.

„IDF ve čtvrtek oznámila, že nepodnikne žádnou aktuální akci proti vojákům, kteří 15. prosince omylem zabili tři izraelské rukojmí, kteří mávali bílou vlajkou, křičeli „pomoc“ v hebrejštině a byli od pasu nahoru nazí,“ napsal server listu.

Yotam Chaim, Samer Talalka a Alon Shamriz byli všichni zajati během masakru Hamasu 7. října.

Ozbrojené síly Státu Izrael IDF při zveřejnění výsledků svého závěrečného zkoumání případu uvedly, že přestože vojáci jasně porušovali pravidla nasazení – střelbou do osob, které nepředstavovaly bezprostřední nebezpečí a mávaly bílou vlajkou – obrovská složitost okolností vedla podle serveru listu Jerusalem Post k tomu, že nad nimi nebyl vynesen žádný trest.

„Zdroje IDF naznačovaly, že jakmile válka skončí, je možné, že proti některým zúčastněným vojákům bude teoreticky přijato disciplinární nebo jiné opatření, ale mezitím jsou vojáci ponecháni, aby pokračovali v boji,“ napsal server.

To, že se bude postupovat tímto směrem, nastínil již 16. prosince, tedy krátce po střelbě, náčelník štábu IDF generálporučík Herzi Halevi.

K incidentu došlo ve čtvrti Shejaia ve městě Gaza, v oblasti intenzivních bojů, kde podle vojáků teroristé Hamásu operují v civilním oděvu a používají složité klamavé taktiky. Některé z těchto taktik zahrnovaly pokusy použít bílé vlajky a když se izraelští vojáci přiblížili, Palestinci na ně začali střílet. Všechny tyto informace byly podle velení izraelské armády v myslích vojáků, kteří se provinili zastřelením tří rukojmích.

Vyskytly se však kauzy, naznačil server izraelského listu, kdy byly počáteční důkazy dostatečně silné na to, aby se zahájilo první trestní vyšetřování, a aby byli vojáci, kterých se to týká, okamžitě zatčeni a vyslýcháni – což se zde nestalo.

Poslední vyšetřování zjistilo, že vojáci zahájili palbu na všechny tři ve vzdálenosti 38 metrů, když rukojmí stáli u okna nalézajícího se jedno patro nad zemí. Podle listu museli vojáci z této vzdálenosti vidět bílou vlajku, museli vidět obnažená těla od pasu nahoru, což snižovalo možnost použití výbušnin na tělech, a tudíž se příslušníci IDF nemohli cítit ohrožení.

Vojáci však argumentovali tím, že dostali další pokyny od místních velitelů v poli o tom, co bylo považováno za hrozbu a kdy střílet, a že 38 metrů a podezřelá aktivita z okna spadá do těchto pravidel otevřené palby. „Dále, vzhledem k mnoha falešným kapitulačním pastím, které Hamás během války nastražil, včetně použití hebrejštiny, bílých vlajek a skutečných dětských věcí zabavených Hamásem v Izraeli 7. října, se zdá, že Halevi a další velitelé jsou ochotni uznat subjektivní pocit nebezpečí,“ upozornil server.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve stejné době, kdy se prošetřuje tato kauza, oznámil, že jeho vláda vyjednává s Hamásem o propuštění dalších rukojmí.

Mezitím palestinské ministerstvo zdravotnictví hlásí, že počet zraněných narostl na 55 243 osob a počet zabitých na 21 110. Informaci uveřejnil server izraelského listu Haaretz. Ten také upozornil na prohlášení Íránu, že dopadl 4 sabotéry spojené s izraelskou zahraniční tajnou službou Mossad.

Ve stejné době zazněl jasný vzkaz z izraelské vlády směrem k Palestincům, ale i k Američanům.

Ministr financí Bezalel Smotrich řekl americkému prezidentovi Bidenovi, že Izrael bude nadále zadržovat palestinské daňové fondy, dokud zůstane v pozici ministra financí.

„Velmi respektujeme USA, našeho nejlepšího spojence na světě, a prezidenta Bidena, který je skutečným přítelem Izraele,“ napsal Smotrich v příspěvku na sociální síti X, dříve Twitteru. Na jeho vyjádření upozornil server Times of Israel. „Nikdy ale nesvěříme svůj osud do rukou cizinců, a dokud budu ministrem financí, nacistickým teroristům v Gaze nepřipadne ani jeden šekel. To není extrémní poloha. Toto je život zachraňující pozice založená na realitě.“

Prezident Joe Biden je prý stále více frustrovaný izraelským rozhodnutím zadržet daňové fondy kvůli teroristickému útoku Hamásu ze 7. října a údajně tlačí premiéra Benjamina Netanjahua, aby problém vyřešil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…