Izrael má v Gaze nové požadavky. Po dvaceti letech

31.12.2023 11:40

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu vystoupil s jasným prohlášením. S prohlášením, které znamená návrat do minulosti. Konkrétně před rok 2005. Server listu Jerusalem Post upozornil, že izraelští vojáci nalezli při prohledávání Gazy i čínské zbraně. Oficiálně Čína neprodává zbraně nestátním subjektům, ale server s odvoláním na další zdroje napsal, že množství nalezení čínských zbraní bylo „masivní“.

Izrael má v Gaze nové požadavky. Po dvaceti letech
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Izrael musí převzít plnou kontrolu nad hraničním koridorem Pásma Gazy s Egyptem, aby zajistil „demilitarizaci“ oblasti, prohlásil v sobotu premiér Benjamin Netanjahu. Na jeho slova upozornila agentura Reuters s tím, že pokud by byl takový krok zrealizován, fakticky by to znamenalo návrat před rok 2005, kdy se Izrael oficiálně stáhl z Gazy a odkdy zde vládla palestinská samospráva a hnutí Hamás.

Mezitím pokračují tvrdé boje. Podle palestinské strany zemřelo za jediný den 165 osob a 250 dalších bylo zraněno. Ve městě Chán Júnis, největším městě na jihu Gazy, do nemocnice nesli dítě a jeden ze zdravotníků volal „dýchá, dýchá“. Toto video koluje po internetu. „Chceme příměří. Teď. Dost už,“ nechal se slyšet jeden ze zdravotníků, který se spolu s celou rodinou rozhodl odejít do Egypta.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v pátek sdělil, že jednotky dosahují velitelských center Hamásu a skladů zbraní. Snímky zveřejněné armádou ukazují vojáky pohybující se po rozemleté zemi mezi ruinami zničených budov. Vojáci také provedli razii na velitelství vojenské rozvědky Hamásu a na velitelském centru Islámského džihádu v Chán Júnis a zničili cíle včetně „slévárny zbraní“. Veřejnost o tomto úspěchu informovala armáda Státu Izrael (IDF).

Hamás a Islámský džihád – oba přísahaly na zničení Izraele – vyhlásily v samostatných prohlášeních, že jejich bojovníci v sobotu při útocích v Gaze zničili a poškodili několik izraelských tanků a transportérů. Řekli také, že stříleli z minometů na izraelské síly v Chán Júnis a Al-Bureij a také v severní Gaze. Izrael nadále trvá na svém původním cíli, totiž na zničení hnutí Hamás.

Válka v Gaze rozdmýchala násilí na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. V sobotu izraelští vojáci zastřelili palestinského motoristu, který se pokusil najet autem do této skupiny vojáků poblíž města Hebron, informuje armáda. 

Server listu Jerusalem Post upozornil, že izraelští vojáci nalezli při prohledávání Gazy i čínské zbraně. Oficiálně Čína neprodává zbraně nestátním subjektům, ale server s odvoláním na další zdroje napsal, že množství nalezení čínských zbraní bylo „masivní“.

Carice Witte, generální ředitelka a zakladatelka SIGNAL Group a expertka na vztahy mezi Čínou a Izraelem, řekla, že ačkoli je jistě možné, že se čínské zbraně dostaly do rukou palestinské teroristické skupiny, nebyly zakoupeny přímo z Pekingu. „Čína má rozsáhlý zbrojní průmysl,“ řekla Wette. „Podle definice neprodává zbraně nestátním subjektům, určitě prodává zbraně zemím (Blízkého východu).“

Ve stejné době libanonské hnutí Hizballáh přiznalo, že při jednom z izraelských útoků byl zabit jeden z jejich agentů – Ali Ahmed Saad. O smrti libanonského ozbrojence informoval server Times of Israel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Možná by to chtělo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 31.12.2023 13:53:08
trochu se rozepsat o těch zbraních co jsou zač. Možná by bylo dobré i přiložit nějakou tu fotografii. Pro mne to je stejné jako když vychází ty zaručené zprávy o Rusku a Putinovi. To, že Čína neprodává zbraně nestátním subjektům přece nic neznamená! Západ dodává Ukrajině, tedy státu, taky zbraně, které se objevují po celém světě. A sami Američani přiznávají, že nemají žádnou kontrolu nad tím, kam zbraně dodané Ukrajině vlastně jdou! A asi hodně takových to zbraní vlastní i Hamás. A tak se zase dělá problém z něčeho co Západ normálně dělá a nikdo se nad tím už ani nepozastaví a jen proto, aby se odvrátila pozornost od opětovného selhání Západu. A co ty zbraně, které Američani a NATO ponechali jen tak v Afghánistánu? Asi pro černý trh? A to nebyly je samopaly či pistole.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…