Izrael válčí na mnoha frontách. Vypustil varování: Kdo jedná proti nám...

26.12.2023 15:10

Válka mezi palestinskými teroristy z Hamásu a izraelskou armádou dál běží na plné obrátky. Papež František ve vánočním poselství uvedl, že děti umírající ve válkách, včetně Gazy, jsou „malými Ježíšky dneška“ a že izraelské údery sklízejí „děsivou úrodu“ nevinných civilistů. Papežova slova zazněla krátce poté, co Izraelci udeřili na tábor Meghazi, kde nálety zabily více než sto lidí. Zástupci světové zdravotnické organizace bijí na poplach. A Izraelci dál trvají na tom, že ve válce vytrvají. Vojáci našli skrýš zbraní i v jednom z dětských pokojů.

Izrael válčí na mnoha frontách. Vypustil varování: Kdo jedná proti nám...
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

V noci na pondělí v důsledku izraelského útoku zemřelo v táboře Meghazí a okolí přes 100 lidí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu konstatoval, že vojáci židovského státu budou v tlaku na pásmo Gazy pokrčovat tak dlouho, dokud se nepodaří dosáhnout izraelských cílů.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondělí na sociální síti X uvedl, že zaměstnanci Al-Aksá hlásili přibližně 100 obětí. Řekl, že tým WHO v zařízení slyšel „trýznivé zprávy sdílené zdravotníky a oběťmi utrpení způsobeného výbuchy“. „Jedno dítě přišlo při útoku na tábor o celou rodinu. Stejnou ztrátu utrpěla i zdravotní sestra v nemocnici, při útoku byla zabita celá její rodina,“ řekl Tedros. Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Sean Casey, koordinátor záchranných lékařských týmů WHO, popsal ve videu zveřejněném Tedrosem, jak sleduje 9letého chlapce, jak umírá v důsledku poškození mozku, které utrpěl poté, co byl zraněn šrapnelem při výbuchu budovy. Casey řekl, že jediný způsob, jak nemocniční pracovníci v nemocnici Al-Aksá mohli pomoci, bylo podat mu sedativa, „aby zmírnili jeho utrpení, když umíral“, protože zařízení nemá kapacitu na léčbu složitých neurologických případů. Casey upozornil, že operační sály v Al-Aksá pracují 24 hodin denně, přesto lidé stále čekají hodiny a dokonce celé dny na ošetření.

Palestinci pohřbívají své mrtvé stejně jako své mrtvé pohřbívali Izraelci po teroristickém útoku ozbrojenců z palestinského hnutí Hamás, kteří povraždili na území Izraele na 1200 lidí. Na 240 dalších unesli a izraelští politici v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem tvrdí, že boje neustanou, dokud nebudou osvobozeni všichni rukojmí. A dokud nebude Hamás zničen tak důkladně, že v budoucnu už nebude moci ohrozit území Izraele.

„Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ashraf Al-Qidra řekl, že mnoho ze zabitých v Maghazi byly ženy a děti. Osm dalších bylo zabito, když izraelská letadla a tanky zasáhly domy a silnice v nedalekých al-Bureij a al-Nusseirat, uvedli zdravotníci,“ napsala k tomu agentura Reuters. Podle americké zpravodajské stanice CNN nejen oběti z Meghazi navštívili zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO).

Papež František podle agentury Reuters ve vánočním poselství uvedl, že děti umírající ve válkách, včetně Gazy, jsou „malými Ježíšky dneška".

„Hamás a spojenecký Islámský džihád odmítly egyptský návrh vznesený během rozhovorů v Káhiře, že se výměnou za trvalé příměří vzdají moci v pásmu Gazy, řekly v pondělí agentuře Reuters dva egyptské bezpečnostní zdroje. Militantní skupiny uvedly, že nebudou diskutovat o žádném propuštění rukojmích, pokud Izrael neukončí válku v Gaze, zatímco Izraelci tvrdí, že jsou ochotni diskutovat pouze o pauze v bojích,“ upozornila agentura Reuters.

Ministr obrany Yoav Gallant v úterý prohlásil, že Izrael se nachází uprostřed války na sedmi různých frontách.

„Jsme ve válce na mnoha frontách, byli jsme napadeni ze sedmi různých oblastí - Gaza, Libanon, Sýrie, Izrael, Irák, Jemen a Írán," řekl Gallant výboru pro zahraniční věci a obranu. „V šesti z těchto případů jsme již reagovali a jednali a já zde říkám co nejdůrazněji – kdokoli, kdo jedná proti nám, je potenciální cíl, pro nikoho neexistuje imunita.“

„Chci vám říci, že je to dlouhá, tvrdá válka. Platíme vysokou cenu, ale její opodstatnění je nejvyšší, jaké může být," uvedl dále Gallant. „Byli jsme brutálně a barbarsky napadeni, aby nás odradili od toho, abychom zde bydleli. Musíme jasně říci, že kdokoli udělá takový krok, bude potrestán. I kdyby to trvalo měsíce nebo roky, tato záležitost musí být dokončena.“

Na ministrova slova upozornil server izraelského listu Jerusalem Post, který taktéž upozornil, že členové ozbrojených sil Státu Izrael (IDF) nalezli skrýš zbraní v dětském pokoji.

931. prapor IDF brigády Nahal objevil skrýš zbraní, včetně desítek kalašnikovů, granátů, bazuk, hlavic raket RPG a izraelských poznávacích značek uvnitř dětského pokoje v civilním domě v oblasti Tuffah ve městě Gaza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 26.12.2023 16:56:54
V úterý Izrael zabil palestinskou dívku, která se narodila během bombardování Gazy IDF. Zabíjeli děti tak dlouho a tak agresivně, že nyní zabíjejí děti narozené po zahájení vraždy novorozenců. Sedmnáct dní. Al-Amira Aisha byla na světě sedmnáct dní, než byla zabita při izraelském náletu na její dům v Rafahu spolu se svým dvouletým bratrem Ahmedem a 25 dalšími, kteří žili ve stejném domě. Nikdy nezažila jediný den klidu. Předpoklad, že se Izrael snaží vyhnout civilním obětem, není založen doslova na ničem. Neexistuje pro to žádný důkaz. Lidé tomu věří, protože tomu chtějí věřit. Protože je emocionálně pohodlnější tomu věřit, než čelit zjevné realitě. Je zvláštní, když západní pravice hýří tím, jak barbarští si myslí, že muslimové a jejich kultura jsou, zatímco západní kultura hromadí v Gaze horu deseti tisíc dětských mrtvol.

|  8 |  2

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…