Izraelský premiér se odmítl sejít v USA s demokraty

25.02.2015 11:40

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl pozvání amerických demokratů k soukromé schůzce v rámci své březnové cesty do USA. Netanjahu ale přitom přijal pozvání republikánů, aby v Kongresu 3. března promluvil o Íránu. Nekonzultovali pozvání s Bílým domem, který to považuje za porušení protokolu. Asi šest demokratů už oznámilo, že v sále při Netanjahuově projevu nebude, předem svou účast vyloučil také viceprezident Joe Biden. Prezidentova bezpečnostní poradkyně Susan Riceová považuje Netanjahuovo vystoupení v Kongresu za poškození vztahů mezi Izraelem a USA. Informuje o tom ČTK.

Izraelský premiér se odmítl sejít v USA s demokraty
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

V pondělí Netanjahua oslovili demokratičtí členové parlamentu Dick Durbin a Dianne Feinsteinová a chtěli, aby se s nim premiér za svého pobytu ve Washingtonu soukromě sešel. Netanjahu to odmítl v úterý s tím, že nechce dále zvyšovat politické napětí kolem své návštěvy. "Lituji, že pozvánka, abych se zúčastnil mimořádné schůze Kongresu, je považovaná za politickou nebo stranickou záležitost. Ujišťuji vás, že jsem ji přijal jedině proto, abych vyjádřil vážné obavy Izraele z potenciální dohody s Íránem, která může ohrozit přežití mé země," sdělil Netanjahu.

Demokraty přijetí pozvání k projevu zaskočilo, protože Netanjahu vystoupí v době vrcholících mezinárodních rozhovorů o íránském jaderném programu, v nichž se Washington angažuje. Do konce března má být znám rámec dohody o íránském jaderném programu.

Prezident Barack Obama Netanjahua v březnu nepřijme. Podle Bílého domu pozvánka odporuje běžné praxi americké administrativy, která nezve vrcholné politiky na návštěvu před volbami v jejich zemi. V Izraeli se volby budou konat 17. března.

"Nabídli jsme premiérovi možnost vyvážit politicky rozdělující pozvání předsedy parlamentu Johna Boehnera soukromým setkáním s demokraty, odhodlanými zachovat silnou podporu pro Izrael v obou politických táborech. Odmítnutí pozvánky je zklamáním pro ty z nás, kdo stojíme za Izraelem po několik desetiletí," sdělil v reakci na Netanjahuovo odmítnutí pozvánky Durbin.

"Vztahy Spojených států k Izraeli byly vždy nezávislé na politické příslušnosti. Pozvání i jeho přijetí premiérem Netanjahuem promluvit pouhé dva týdny před volbami do těchto vztahů vnáší stranickost. Nejenom, že je to nešťastné, ale je to i ničivé pro naše vztahy. Jakmile začnou být poznamenány politikou, bude to problém," řekla Riceová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…