Já jsem lékař, nastoupil ódéesák Svoboda na ministra Vojtěcha

10.05.2019 17:32

Ve včerejších Událostech, komentářích na ČT24 se řešily platy lékařů a zdravotních sester. O problematice přišli hovořit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Bohuslav Svoboda. „Ten problém není jen otázka peněz,“ pronesl v pořadu Svoboda a poukázal na postgraduální vzdělávání lékařů, na jeho délku, na nedostatečná školení a na způsob jednání na pracovištích. Dle Svobody jsou tyto problémy horší než samotná výše finanční odměny.

Já jsem lékař, nastoupil ódéesák Svoboda na ministra Vojtěcha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Na úvod pořadu moderátor Michal Kubal připomněl, že dle Ministerstva zdravotnictví stouply platy u zdravotních sester o 41 procent a o 32 procent u lékařů. Průměrně by lékaři letos měli brát 84 000 korun a 43 000 korun připadá na sestry. Dle kritiků jsou tyto částky „nadsazené“.

„V posledních letech jsme svědky skutečně nebývalého růstu platů ve zdravotnictví. Platy ve zdravotnictví jednoznačně rostou nejrychleji ze všech segmentů ekonomiky,“ připomněl pak výrok ministra financí Adama Vojtěcha (nestraník za ANO). A zazněla i citace protikladného názoru prezidenta České lékařské komory Milana Kubka: „Kdyby čísla odrážela realitu, nemuselo by být české zdravotnictví závislé na lékařích z Ukrajiny a všichni lékaři by neprchali do zahraničí.“

Slova se chopil ministr financí Adam Vojtěch a upozornil, že v uvedených částkách jsou i jiné benefity a přesčasy. Následně do debaty přistoupil i místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Bohuslav Svoboda (ODS) a navrhl, aby se odměny nevypočítávaly stejně pro všechny, ale aby byly dle přínosů každého zdravotníka jednotlivě.

Vojtěch podotkl, že ani v tomto roce se nepřidávalo úplně plošně. Zvýhodněny byly například sestry v nočním režimu či mladí lékaři. Do budoucna by prý měla být hodnocena i samotná lékařská zařízení a dle jejich kvality následně bude posuzována i výše odměn.

Česká televize oslovila v rámci pořadu i dva praktikující lékaře a Michal Kubal ukázal na výši jejich platů. První byla lékařka ve fakultní nemocnici na oddělení onkologie s pětiletou praxí bez atestace a přesčasů, jejíž pevná složka odměny tvoří 37.000 korun. S rizikovým a osobním příplatkem to pak činí 41.500 Kč. Její kolega je lékařem taktéž na onkologickém oddělení a má 10 let praxe s atestací, což mu díky přesčasům za 24.771 korun a rizikovému příplatku ve výši 2.500 korun k pevné složce platu 44.310 Kč udělá sumu 71.581 Kč. Lékař si prý postěžoval, že nemá hrazené víkendy.

Starší lékaři si také stěžují na přehnanou administrativu, která tvoří až tři, čtyři hodiny denně. Ministr zdravotnictví si myslí, že to není správné, ale pracuje se na postupném zlepšování.

Vojtěch mluvil i o podpoře mladých lékařů formou dotací pod podmínkou, že budou pracovat v daném regionu. Tím by se mohlo zamezit návalu méně kvalifikovaných lékařů z Ukrajiny.

Svoboda na Vojtěchova slova reagoval nesouhlasně a poukázal na to, že jsme lékařům z Ukrajiny odpustili atestační zkoušku z důvodu výjimky, a jelikož není na jimi zastávaná místa náhrada, tak pracují dále. Vojtěch k tomu upřesnil, že Ukrajinci mají na zkoušku od minulého roku již pouze 4 pokusy, avšak čeští lékaři je často na svou zodpovědnost zaměstnávají i bez ní, jelikož jsou s nimi spokojeni.

Moderátorka Marcela Augustová dále pronesla své obavy, zdali mohou opatření pro udržení českých lékařů u nás fungovat i přesto, že zatím nebyly narovnány poměry životní úrovně vůči jiným západním zemím v Evropské unii, a připomněla, že volný pohyb za prací je i jedním z pilířů EU.

„Ten problém není jen otázka peněž,“ odvětil jí Svoboda a poukazoval i na postgraduální vzdělávání lékařů a na jeho délku či na nedostatečná školení a na způsob jednání na pracovištích. Dle Svobody jsou tyto problémy horší než výše odměny.

Podle Vojtěcha již došlo ke změnám ve vzdělávání, a když se dané změny ujal vyjmenovávat, tak ho přerušil Svoboda s ráznou připomínkou: „Je to dobrý cíl, ale já jsem lékař.“ „Tyhle věci zdaleka nefungují!,“ pronesl Svoboda na závěr vstupu a Vojtěch zareagoval: „Oni jsou ty změny nové, budeme si muset nějaký čas počkat.“ „No tak ať ten čas, pánové, není příliš dlouhý,“ uzavřela pak téma Augustová.

Celý díl pořadu si můžete přehrát ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …