Já se picnu, Ovčáčku. Říkali mi „muslimská kurvo“. Výpověď partnerky pobodaného muslima

02.02.2016 7:39

Případ napadení muslima, který se svou přítelkyní dlouhodobě pomáhá uprchlíkům, vzbudil zájem médií. Server Lidovky.cz přinesl rozhovor přímo s napadeným muslimem I. T., server Aktuálně.cz pak s jeho přítelkyní Evou Zahradníčkovou. Poté, co začal být s útokem spojován prezident a jeho mluvčí, se k věci vyjádřil i Jiří Ovčáček.

Já se picnu, Ovčáčku. Říkali mi „muslimská kurvo“. Výpověď partnerky pobodaného muslima
Foto: Archiv
Popisek: Muslimský uprchlík, ilustrační foto

I. T. se svěřil s tím, že rána nožem, která mířila na jeho břicho, jej stále bolí. Útočníci prý byli dva. „Šel jsem běhat. Běhám každý den ve stejnou dobu, takže to museli vědět a čekat na mě,“ popsal. Při útoku prý na něj pachatelé křičeli prostá slova. „Říkali mi ‚ty muslimská kurvo‘,“ prozradil.

Týden před útokem mi na auto nakreslili hákový kříž

Útoku prý předcházely výhrůžky: „Dávali mi do auta papíry, ať zmizím, nebo že mě zapálí. To samé dostávala i má přítelkyně. Týden před napadením mi nakreslili na auto hákový kříž,“ uvedl napadený muslim.

Dodal, že on a jeho přítelkyně nabízí hlavně pomoc uprchlíkům v Česku. „Podobné útoky mě nezlomí. V tom, co dělám, budu pokračovat dál,“ ujistil.

Celý text je ZDE

Začalo to, když jsem své zážitky publikovala i se svým obličejem

Podrobněji popsala výhrůžky, kterým čelila, přítelkyně I. T. Eva Zahradníčková. Popsala, jak to vše začalo: „Na začátku podzimu jsem odjela do Maďarska pomáhat při humanitární katastrofě, která v Evropě a na Blízkém východě vypukla. Když jsem se vrátila, publikovala jsem své zážitky i z dalších cest i se svým obličejem. Tehdy začaly chodit první výhrůžky,“ uvedla.

Přiznala, že už asi týden měli podezření, že se k něčemu schyluje. „Začalo to tím, že minulý týden nám na auto, které stálo před domem, nastříkali hákový kříž. V tu chvíli jsme si uvědomili, že někdo ví, kde bydlíme. A v mešitě na Opletalově, kde také pořádáme humanitární sbírku, přítele hledali nějací muži a vyptávali se na něj. Pak dodali, že přijdou v nějakou hodinu následující den. Nakonec ale nepřišli a my nevěděli, jestli to nejsou lidé, kteří třeba chtějí přispět do sbírky. A v sobotu to vyústilo v ono napadení,“ popsala Zahradníčková vývoj událostí.

Nedávno mi někdo do telefonu řekl: Připrav se na smrt

Prozradila také, že její přítel žije v Česku už čtrnáct let. Má zde trvalý pobyt. Pochází z Kavkazu, odkud jeho rodina odešla kvůli ruské okupaci. Tehdy utekli do západního Německa, vyrůstal v Americe, studoval v Sýrii a později přišel do Česka.

Svěřila se také s tím, že výhrůžky jí chodily nejdříve přes zprávy na Facebooku. Později se na White mediích objevilo její telefonní číslo. „Takže mi i několik lidí volalo. Nedávno mi někdo do telefonu řekl: Tohle je tvůj poslední den, připrav se na smrt. Ale mně už vyhrožovali i upalováním, kamenováním a podobně,“ uvedla.

Vyhrožování odstartoval svým činem Konvička

Masivní vyhrožování prý přišlo, když Martin Konvička zveřejnil na svém profilu její fotografie. „Ale to asi během dvou týdnů zase odeznělo. Později jsem také začala zveřejňovat jména těch lidí, co mi psali na Facebooku, a oni se asi zalekli a na chvíli to vyhrožování i ustalo,“ uvedla.

Přiznala rovněž, že na ně působí tlaky i z okolí. „I od lidí, kteří ze začátku také pomáhali a nyní nám říkají, že to začíná být nebezpečné a ať se radši stáhneme. Neodpovídá to ale mému přesvědčení – nemyslím si, že tím, co dělám, někomu ubližuji,“ je přesvědčena.

Oba odsuzují útoky v Paříži i sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem. „Po tom, co se stalo v Paříži, přítel vystoupil na Václavském náměstí a ty útoky odsoudil jako muslim. Což mu ale nezlehčilo jeho pozici v muslimské komunitě, která se nechce veřejně vyjadřovat, protože se bojí, že na ně někdo zaútočí,“ uvedla Zahradníčková. A dodala, že její přítel rovněž zorganizoval humanitární sbírku pro křesťany ze Sýrie, kteří jsou nyní v Jihlavě.

Celý text je ZDE

Je to stejné, jako bych spojoval premiéra a jeho vstřícnost k uprchlíkům se zločiny v SRN

Do celé věci byl zatažen i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Zeman a Ovčáček jsou spolupachatelé. Gratuluji,“ napsala na jeho facebookový profil uživatelka Petra Procházková. „Že šéfovi gratuluju, Jiří! Vypadá to, že jeho cílevědomá práce už nese ovoce,“ dodal uživatel Václav Pohl. Přidal se i sociální demokrat Michal Pícl, který pracuje na úřadu vlády jako vedoucí Oddělení ekonomicko-sociálních analýz. Pícl na Twitteru doslova uvedl: „Dle dnešního vyjádření kolegy Ovčáčka se ptám: Už jsou prezidentův mluvčí a jemu podobní spokojeni?“ Ke komentáři pak přidal právě zprávu o napadení muslima. Komentář ale později z jeho Twitteru zmizel.

„Příznivci pana premiéra, mezi nimi i vysoký úředník jeho kabinetu, se ve vzteku neštítí spojovat pana prezidenta s útokem nožem ve Vršovicích. Je to stejné, jako kdybych spojoval pana premiéra kvůli jeho vstřícnému postoji k migrantům se zločiny ve Švédsku nebo v SRN. Neudělám to. Mohu se jen podivit, jaké nenávistné okolí si kolem sebe pan premiér pěstuje,“ komentoval celou věc na sociálních sítích Ovčáček.

Slovní přestřelka mezi ním a Píclem pak ještě nějaký čas pokračovala. Zahradníčková ji pak na svém facebookovém profilu okomentovala slovy: „Já se picnu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…