Já už jsem vám jednou řekl... Moderátor ČRo tlačil na Fialu kvůli pandemickému zákonu. Ten se nakonec neudržel

27.01.2022 19:07

Premiér Petr Fiala z ODS byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, kde se věnoval vývoji epidemie. Věří, že zpřísňování opatření v dohledné době nebude na stole. Stranou nezůstala ani novela pandemického zákona. Předseda vlády vysvětloval, proč je tak nutné, aby byl pandemický zákon bez omezení. Připustil možnou úpravu doby účinnosti.

Já už jsem vám jednou řekl... Moderátor ČRo tlačil na Fialu kvůli pandemickému zákonu. Ten se nakonec neudržel
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Prvním tématem byla koronavirová epidemie a její zvládání. Minulý týden Fiala uvedl, že vláda díky názoru odborníků dobře odhadla vývoj pandemie a přijala ve správnou chvíli správná opatření. Přesto, že systém nestíhá trasovat, hlásí pozdě karantény a izolace a pandemie značně dopadá na chod škol, pořád si na svém názoru trvá. „Určitě si vláda vede dobře, setkávám se s takovým názorem i u občanů. Říkají to i zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců,“ řekl s tím, že obyvatelé hlavně chválí způsob komunikace jeho vlády. „Za vlády Andreje Babiše říkal každý ministr něco jiného, padala zmatená vyjádření,“ připomněl.

I když se situace bude horšit, věří, že to vládu nepřekvapí a včas bude správně reagovat. „Máme připravené i záložní varianty. Zatím se ukazuje, že ani žádná přísnější opatření by už nemusela být potřeba, pokud budeme postupovat tak, jak postupujeme. Lidé i firmy dělají, co mají, chovají se odpovědně,“ řekl spokojeně. „Za celou dobu, co je naše vláda odpovědná, se ukazuje, že všechna naše opatření vedla ke zvládnutí epidemie. My umožňujeme společnosti žít, děláme jen nezbytná opatření,“ zdůraznil.

Ministr zdravotnictví ve středu hovořil o tom, že většina pandemických opatření by se mohla zrušit. Dnes dodal, že některá by se mohla zrušit už od března. Má Fiala stejný odhad? „To je odhad odborníků. Podle toho, jak se omikron chová v jiných zemích, se zdá, že je tu šance Česko více otevřít,“ míní.

Věnoval se také kontroverznímu pandemickému zákonu

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí
Vzhledem k tomu, že je zde předpoklad, že za měsíc či za dva by se mohla rozvolnit opatření, vysvětlil, proč v novele pandemického zákona, která vládě umožňuje vydávat protiepidemická opatření, škrtli to, že měl mít pandemický zákon omezenou účinnost a v podstatě by měl být učinný do nekonečna: „To je dobrá otázka... my tam tu účinnost vrátíme. Náš postup je logický. My jsme nechtěli, aby ta účinnost byla až do příštího roku, jak byla původně navržena, abychom nedávali signál, že to tu bude prostě pořád. Nástroje, které pandemický zákon přináší, se mohou použít jen tehdy, když je pandemická pohotovost, a když ne, tak se nepoužije. Jenomže my jsme si uvědomili, že pokud bychom dali dobu neurčitou, dáme tím určitý signál a ten my nechceme dávat. Po dohodě s vládními poslaneckými kluby tam vrátíme zpět účinnost, která skončí tímto rokem, a tím se to vyřeší,“ řekl.

Pandemický zákon prý jen ukazuje to, že vláda je případně připravena na horší variantu. „Neznamená to, že ho budeme používat. Já doufám, že od března ho už vůbec nikdy používat nebudeme. Bylo by ale od vlády nezodpovědné, aby neměla nástroj. 

Pandemický zákon nebude stačit do února, musí se prodloužit, ale doufáme, že jej nebudeme muset použít. Pokud by ale přišla další vlna, můžeme řešit pandemie bez lockdownu, bez nouzového stavu, jako to dělala Babišova vláda,“ uvedl, že když půjde vše dobře, vláda jej nehodlá použít.

Proti této novele se v minulých dnech konala řada demonstrací, desetitisíce lidí posílají poslancům dopisy se žádostmi, aby novelu odmítli, výhrady k ní mají i někteří právníci. „Musíme věřit, že je to uděláno co nejlépe, ale opakuji, věřím, že pandemický zákon je jen krizová záloha,“ uvedl ministerský předseda.

Novelu však nestihla projednat ani Legislativní rada vlády, není to chyba u tak kontroverzní normy, která umožňuje výkonné moci omezovat práva občanů a podnikatelů? „No, ale jenom za určitých podmínek. A víte, co je výhoda pandemického zákona, a proto jsme jej chtěli? Že nutí vládu a ministerstvo vysvětlovat své kroky a umožňuje soudní přezkum. Místo Legislativní rady vlády to posoudili odborníci z legislativní rady,“ doplnil.

Opět zopakoval, že pandemický zákon je jako hasičská stříkačka.

Děláme vše pro to, abychom tu měli nástroj, který obstojí odborně i politicky. A který dává vládě jemný nástroj, jak zvládat pandemii. Pokud bychom postupovali podle předcházející legislativy, dopadlo by to tak, jak to dělala Babišova vláda, která říkala, že nezbývá nic jiného než nouzový stav,“ pokračoval premiér Fiala ve výčtu pozitiv, která s sebou pandemický zákon přináší.

Rozčílila jej otázka moderátora Tomáše Pancíře, zda svými slovy naznačuje, že v ničem nehodlají v této věci ustoupit. „Ale vždyť my takoví nejsme! My vedeme debatu, posloucháme názory opozice. Možná se domluvíme na úpravě, která bude rozumná. Jednou jsem vám už řekl, že upravíme dobu účinnosti,“ zopakoval premiér Petra Fiala.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…