Já žiju celý život na vesnici! Ministr Jurečka se důrazně ohradil proti Zemanovi

09.01.2017 7:44

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zareagoval na svém facebookovém profilu na slova hlavy státu Miloše Zemana, která uvedl pro server Blesk.cz v souvislosti s přebytkem rozpočtu.

Já žiju celý život na vesnici! Ministr Jurečka se důrazně ohradil proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Prezident Miloš Zeman totiž označil za ekonomické analfabety ty ministry, kteří po úterním oznámení, že loňský rozpočet skončil s přebytkem 61,8 miliardy korun, už začali plánovat, jak s penězi naloží. Tím si tak mimo jiné rýpl právě do Jurečky, který po jeho zveřejnění uvedl, že lidovci navrhnou jeho investování. 

„Těch 62 miliard, to není něco, co leží na účtu, co si můžete vzít a použít,“ řekl Zeman s tím, že fyzicky ty peníze neexistují. Deficit podle něj zvyšuje dluh státu, zato přebytek ho sníží. Jurečka a další tak prý neznají ekonomickou abecedu, a přitom chtějí vládnout. 

„Miloš Zeman byl premiérem mezi roky 1998 a 2002, v době tzv. opoziční smlouvy. Za jeho premiérování rostl meziročně HDP o 1,3 % v roce 1999, o 4,6 % v roce 2000, o 3,0 % v roce 2001 a konečně o 1,6 % v roce 2002. Naproti tomu v tomto období vždy byl plánován státní rozpočet jako deficitní a se schodkem vždy i skončil. Konkrétně téměř 30miliardový schodek v roce 1999, 46miliardový schodek v roce 2000, v roce 2001 schodek dosáhl neuvěřitelných téměř 68 miliard oproti plánovaným necelým 49 miliardám, a konečně po skončení jeho vlády v roce 2002 činil schodek 45,7 mld. Kč,“ začal vypočítávat Jurečka.

„Pokud jsem ekonomický analfabet, jak tvrdí Miloš Zeman, tak bych velmi rád slyšel, proč ani téměř 5% růst v roce 2000 nestačil vládě Miloše Zemana ne k tomu, aby měl rozpočet s přebytkem, ale aby alespoň dodržel naplánovaný deficit 35,1 mld. Kč. Ani téměř 5% růst HDP nedokázal naplnit státní kasu a oproti plánu tehdy v rozpočtu chybělo navíc 11 miliard korun,“ dodal.

Následně znovu zopakoval svůj návrh, zda část přebytku rozpočtu nevyužít na investice, které jsou nutně potřebné a stejně je ČR bude muset podle jeho slov rychle realizovat. „Jejich odkládání ponese další růst nákladů státu,“ sdělil. 

Závěrem pak prezidentovi vzkázal, aby při svých cestách zajel také do obcí, kde nemají vodovod a tři měsíce v roce chodí pro vodu s kanystry k cisternám, kde v obci není kanalizace ani ČOV a přepady septiků to pouštějí rovnou do potoků a řek. „Chápu, že z Hradu toto není vidět, ale já na vesnici celý život žiji a tyto problémy jsou vážné, to, myslím, pochopí i kdejaký analfabet,“ rozlítil se.

Celý příspěvek Mariana Jurečky: 

Miloš Zeman byl premiérem mezi lety 1998 a 2002, v době tzv. opoziční smlouvy. Za jeho premiérování rostl meziročně HDP o 1,3% v roce 1999, o 4,6% v roce 2000, o 3,0% v roce 2001 a konečně o 1,6% v roce 2002. Naproti tomu v tomto období vždy byl plánován státní rozpočet jako deficitní, a se schodkem vždy i skončil. Konkrétně téměř 30miliardový schodek v roce 1999, 46miliardový schodek v roce 2000, v roce 2001 schodek dosáhl neuvěřitelných téměř 68 miliard oproti plánovaným necelým 49 miliardám, a konečně po skončení jeho vlády v roce 2002 činil schodek 45,7 mld. Kč. Pokud jsem ekonomický analfabet, jak tvrdí Miloš Zeman, tak bych velmi rád slyšel, proč ani téměř 5% růst v roce 2000 nestačil vládě Miloše Zemana ne k tomu, aby měl rozpočet s přebytkem, ale aby alespoň dodržel naplánovaný deficit 35,1 mld. Kč. Ani téměř 5% růst HDP nedokázal naplnit státní kasu a oproti plánu tehdy v rozpočtu chybělo navíc 11 miliard korun.
Navíc já navrhuji, abychom zvážili, zda část přebytku rozpočtu nevyužít na investice, které jsou nutně potřebné a stejně je ČR bude muset rychle realizovat a jejich odkládání ponese další růst nákladů státu. Ať si pan prezident při svých cestách zajede také do obcí, kde nemají vodovod a tři měsíce v roce chodí pro vodu s kanystry k cisternám, kde v obci není kanalizace ani ČOV a přepady septiků to pouští rovnou do potoků a řek. Chápu, že z Hradu toto není vidět, ale já na vesnici celý život žiji a tyto problémy jsou vážné, to myslím pochopí i kdejaký analfabet!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…