Jaderné zbraně Rusové nenasadí, sdělil zdroj z Pentagonu. U Bachmutu tlačí Wagnerovci

01.03.2023 13:52

Na frontě u Bachmutu prý Rusové v poslední době provedli 209 útoků s použitím dělostřelectva, došlo k 57 přestřelkám a jednomu leteckému útoku. Na ruské straně prý teď v předních liniích stojí zkušení Wagnerovci, kterým se daří dosahovat určitých úspěchů. Podle amerického institutu však je stále nepravděpodobné, že by vedle soukromé armády Kreml využil i jaderné zbraně. Potvrdil to i jeden z představitelů Pentagonu.

Jaderné zbraně Rusové nenasadí, sdělil zdroj z Pentagonu. U Bachmutu tlačí Wagnerovci
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Válka na Ukrajině trvá již 371 dní a tlak ruských agresorů na město Bachmut stále narůstá. Washingtonský Institut pro studium války však přinesl i jednu pozitivní zprávu. Vysoký představitel ministerstva obrany USA podpořil tvrzení ISW, že je nepravděpodobné, že by Ruská federace na Ukrajině použila jadernou zbraň. V tomto smyslu se vyjádřil náměstek ministra obrany Colin Kahl.

Analytici ISW jsou také toho názoru, že slovní chřestění jadernými zbraněmi je součástí informační operace, která má představovat jistý vzkaz Ukrajině, ale toto chřestění neznamená, že Rusko jaderné zbraně skutečně použije.

„Zdá se, že ruské úřady stupňují svou propagaci chystané operace provedené pod falešnou vlajkou, aby odvrátily jejich pozornost od nedostatku hmatatelných zisků na bojišti a zpomalily poskytování západní vojenské pomoci před očekávanými ukrajinskými protiofenzivami. Ruská strana tvrdí, že se na Ukrajině ve spolupráci s USA a jejich spojenci chystá provokace za využití toxických látek,“ uvedl Institut s tím, že Rusko před operací provedenou pod falešnou vlajkou varuje už od 19. února. Varování, že Rusko má jaderné zbraně a může zvážit jejich využití, zaznělo naposledy před pár dny, když Putin pronášel projev o stavu Ruské federace a oznámil, že Rusko odstupuje od nové smlouvy Start podepsané v Praze v roce 2010.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Podle americké zpravodajské stanice CNN ruské síly u Bachmutu dosahují jistých úspěchů a to díky tomu, že v předních liniích momentálně stojí zkušení bojovníci ze soukromé armády Wagnerovců.

„Charakteristické je, že nepřítel do útoku vrhl nejpřipravenější jednotky Wagner," uvedl ve středu Serhij Čerevatij, mluvčí východního uskupení ozbrojených sil země. „V čele těchto jednotek stojí vojáci, kteří měli bojové zkušenosti ze Sýrie, Libye a dalších horkých míst," dodal. Horko je prý podél celé fronty. „Nepřítel zahájil 209 útoků s použitím dělostřelectva, MLRS. Došlo k 57 přestřelkám a 1 leteckému útoku provedenému nepřítelem," uvedl Čerevatij.

Ukrajinci prý Rusům v tomto sektoru způsobují obrovské ztráty.

„Způsobujeme (nepříteli) obrovské ztráty. A tak tímto hrdinným bojem obránci Bachmutské fronty vykrvácejí nepřítele, oslabují ho, připravují opěrný bod pro zálohy, které pak přijdou a vyhodí nepřítele z našeho území,“ řekl Čerevatij. „Proti nepříteli nyní vítězíme tím, že mu nedovolujeme systematicky prolamovat naši obranu, nedovolujeme mu rychle se dostat do týlu, nedovolujeme mu obklíčit naše jednotky."

Oznámil také, že jednotky zatím nedostaly rozkaz z Bachmutu se stáhnout.

„Pokud uvidíme, že ohrožení našeho personálu a naší operační situace je větší než potřeba udržet území, uděláme to (stažení vojsk), ale uděláme to organizovaně, bez paniky,“ řekl Serhij Čerevatij.

Podle ukrajinské strany v Bachmutu stále žije 4500 civilistů.

„Včetně 48 dětí, které nemohou být evakuovány, protože žijí v místech, která již nejsou přístupná," uvedla ve středu pro CNN mluvčí ukrajinské Doněcké oblastní vojenské správy Tetiana Ignačenková.

„Ve městě jsou potraviny, voda i léky. Lidé byli v předstihu vším zásobeni,“ řekla Ignačenková. „Přesto musí všichni odejít. Situace je pro civilisty mimořádně nebezpečná.“

Mezitím přináší BBC informace o tom, že Finsko začíná na hranici s Ruskem stavět plot. Podle informací pohraničníků bude plot na hranici v délce 200 km, s výškou 3 metry a nahoře bude opatřen ostnatým drátem. Nyní tuto hranici kryjí většinou dřevěné ploty. Toho využívají Rusové, kteří v obavě před novými odvody do armády raději prchají ze své vlasti.

Finsko čeká na přijetí do NATO, Maďarsko a Turecko se zatím nevyjádřily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …