Jádro ano, benzinové motory ano. Budeme bojovat, oznámil Fiala

19.12.2021 12:49

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ve vysílání CNN Prima News prozradil, proč tak spěchá s uváděním členů nové vlády do jejich úřadů. A také, jak se jeho vláda bude stavět vůči covidu. Nakonec věnoval pozornost evropskému Green Dealu. Nahlédněte.

Jádro ano, benzinové motory ano. Budeme bojovat, oznámil Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Ministry uvádím do úřadů okamžitě, protože není na co čekat a je třeba začít pracovat hned, protože řada věcí v naší zemi není v dobrém stavu. My musíme přepracovat rozpočet. Je nutné dát signál, že vláda chce něco dělat s inflací. Je třeba do světa i našim lidem vyslat signál, že chceme s inflací něco dělat,“ zdůraznil Fiala s tím, že tímto signálem bude snížení schodku rozpočtu.

Pokud jde o covid, Fiala apeluje na spoluobčany, aby se chovali rozumně a zodpovědně.

„My jsme požádali občany, abychom si všichni uvědomili, že ta nemoc je tu s námi, ještě nějakou dobu tu s námi bude; ale nemusíme vydávat jen příkazy a zákazy, jen žádáme lidi, aby se chovali zodpovědně, aby nepořádali vánoční akce, neúčastnili se jich a aby se chovali rozumně i na Silvestra,“ prohlásil premiér.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Jedním dechem dodal, že vláda velmi podrobně sleduje to, co se děje v zahraničí a bude na to reagovat. Ale bude reagovat tak, aby se nešířil chaos. Bude reagovat tak, aby občané vždy dopředu věděli, jaká ta opatření budou.

Vedle toho Fialova vláda chce pomoci lidem v energetické krizi, pomoci adresně těm, kteří se dostali do energetické chudoby. „Ale vláda se musí věnovat i dlouhodobým opatřením, což je to, abychom dostali jádro mezi ekologicky přijatelné a podporované zdroje. Je to nezbytné pro Českou republiku, která nemá dost možností získat energii z obnovitelných zdrojů,“ upozornil Fiala.

Oznámil také, že jeho vláda bude bojovat proti zrušení výroby aut se spalovacími motory, protože tento krok by v praxi znamenal, že si lidé nebudou moci dovolit vlastní auto. S Green Dealem je podle Fialy třeba pracovat tak, aby bylo možné využít prostor, který nabízí, ale vyhnout se tomu, že by zchudli čeští občané. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …