Jádro je v EU čistý zdroj, Drábová popsala, co bude dále. Dostavba Dukovan je jasná, možná dojde i na Temelín

08.07.2022 8:15

Evropský parlament začátkem tohoto týdne schválil jadernou energii i plyn jako obnovitelné zdroje, či zelené investice. Co to ale ve skutečnosti znamená pro Českou republiku? Jaký bude mít toto rozhodnutí dopad na naši energetickou politiku? Ohrozí toto rozhodnutí dostavbu Dukovan či Temelína? Jak se na celou věc dívá předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost?

Jádro je v EU čistý zdroj, Drábová popsala, co bude dále. Dostavba Dukovan je jasná, možná dojde i na Temelín
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Politici napříč politickým spektrem se po zmíněném rozhodnutí Evropského parlamentu plácali po ramenou a vydávali je za svůj úspěch. Z jedné strany se ozývaly chvalozpěvy na vládu Petra Fialy, že k rozhodnutí přispěla, z druhé strany blahořečili Andreje Babiše či Karla Havlíčka, že jej předjednali. Koncovému uživateli může být toto politikaření fuk, jde mu jen o to, zda se tímto rozhodnutím energetická situace v ČR zlepší.

Méně už se ale hovoří o tom, že zmíněné rozhodnutí obsahuje výjimku pro projekty, které získají stavební povolení do roku 2045. Jak je na tom v této souvislosti Česká republika?

Server Echo24 se tím zabýval a v souvislosti s tím oslovil i osobu z nejpovolanějších, předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou.

Není tajemstvím, že Česká republika na jádro spoléhá, jako na základní pilíř svého energetického mixu a úlohu jádra chtěla i nadále posilovat dostavbou jak jaderné elektrárny Dukovany, tak Temelína. Rozhodnutí Evropského parlamentu jí k tomu otevřelo cestu.

„Pokud by europoslanci nezařadili jádro mezi zelené zdroje, tak by se možná další výstavba velmi prodražila a banky a investoři by se tak ve velkém na stavbě nepodíleli,“ píše server Echo24.

Aktuálnější je v tuto chvíli dostavba Dukovan. Tender už byl vyhlášen a zúčastní se ho tři renomovaní zájemci, americký Westinghouse, francouzská EdF a korejská KHNP.

Dukovany by se měly podle Echo24 začít stavět v roce 2029 a zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036. U Temelína není ještě ani znám termín výběrového řízení.

Dana Drábová v tom ale v souvislosti se zmíněnou výjimkou do roku 2045 problém nevidí: „Podmínky jsou takové, jaké jsou,“ řekla pro Echo24. „Dukovany mají být podle harmonogramu spuštěny do roku 2036, takže času je bohatě,“ dodala.

O Temelínu je podle Drábové v tuto chvíli zbytečné spekulovat.

„Kruciálně to totiž bude záviset na konkrétní energetické situaci v celé Evropě. Spekulovat a mudrovat, co bude v roce 2045 či v roce 2050, je takové hezké intelektuální cvičení,“ dodala s typickým nadhledem Drábová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…