Jak dopadne vládní krize? Milan Štěch to vidí takhle...

15.11.2018 13:28

Místopředseda Senátu a jeho dlouholetý předseda Milan Štěch (ČSSD) neočekává, že současná situace ve vládě související s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo vyústí do takové vládní krize, která by vedla k předčasným volbám. Politici jsou podle něj schopni tuto situaci vyřešit. Štěch to dnes řekl v Senátu ČTK a České televizi.

Jak dopadne vládní krize? Milan Štěch to vidí takhle...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

„Předpokládám, že z té současné situace nevyplyne vládní krize, která by vedla k předčasným volbám. To nepředpokládám. Myslím si, že jsou politici schopni a jsou možnosti to řešit v rámci současného rozdělení politických sil v Poslanecké sněmovně,“ řekl. Doufá, že vedení sociální demokracie zváží další postup ohledně účasti ČSSD ve vládě a že rozhodne správně. Upozornil, že jde o obtížnou situaci.

„Hnutí ANO ty volby vyhrálo velmi suverénně. Myslím si, že má nárok být ve vládě, ale myslím si také, že měli být schopní respektovat to, co ostatní politické strany tady respektují, že trestně stíhaná osoba ve vládě být nemá,“ řekl. Podle něj jde o problém hnutí ANO, který se stále opakuje.

„Kdyby si toho možná více všímala veřejnost, tak by to hnutí ANO nakonec řešilo, ale když vidí, že části veřejnosti je to jedno, že pořád Andrej Babiš je velmi populární osobou, tak holt s tím asi nic nedělají,“ uvedl místopředseda Senátu. Problémy se však podle jeho soudu budou vršit a bude je nutné za fungování současné nebo obdobné vlády vyřešit.

Vládní krizi vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, jeho pobyt byl ale legální, nešlo o únos. Šestice opozičních stran chce kvůli kauze ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Zástupci krajských organizací ČSSD jsou podle informací ČTK spíše opatrní v názoru na to, zda by jejich strana měla kvůli kauze odejít z vlády. Rozhodnout musí podle některých z nich vedení strany, podle dalších by sociální demokraté opuštěním vlády uvolnili místo pro SPD Tomia Okamury.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…