Jak došlo k úniku nahrávek? zodpovídá se BIS poslancům

21.03.2012 14:06

BIS bude muset na kobereček kvůli kauze nahrávek lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma. Záznam v roce 2009 získala firma ABL a Bezpečnostní informační služba je podezřelá, že jim k nim pomohla. Okolnosti úniku informací bude muset poslancům vysvětlovat její šéf Jiří Lang.

Jak došlo k úniku nahrávek? zodpovídá se BIS poslancům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

„Chceme, aby nám vysvětlil, jak se to mohlo stát. Pokud se ukáže, že nahrávka skutečně pochází z BIS, jde o závažný únik informací,“ řekl člen komise pro kontrolu BIS František Bublan v ČT.

Stopy směřují k BIS. Odposlechy vznikly v roce 2007, kdy se BIS na Janouška zaměřovala při zkoumaní všech aktivit hlavních lobbistů v zemi. Firma založila svazek SPIS, kam ukládala odposlechy povolené vrchní soudem.

Kde k úniku došlo?

Bublan ale připouští, že nahrávku mohla ABL získat bez cizí pomoci. „Tímhle to možná jen zakrývají,“ dodává Bublan. Poslední variantou, kde by mohlo k úniku dojít je telefonní operátor, který pro BIS odposlechy dělal.

Nahrávky odkrývají, jak obrovský vliv měl Janoušek na vedení magistrátu. „To bylo obecně známo, že mají nadstandardní vztahy a dohazují si kšefty,“ dodal Bublan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…