Jak funguje ochrana našich jaderných zařízení? Plat 17 tisíc. Když dovedete „kamaráda se zbrojákem", dostanete bonus. A reaktor můžete hlídat spolu

11.07.2018 15:17

ParlamentníListy.cz před časem získaly dopis, který vyvolal značné otazníky nad bezpečností dvou jaderných elektráren na českém území. Jedná se o Dukovany a Temelín. V dopise, pod kterým jsou podepsáni předsedové dvou odborových organizací, se popisují údajně velmi špatné pracovní podmínky ostrahy obou zmíněných objektů. Naše redakce se proto obrátila nejen na agenturu, která pracovníky "dodává", ale rovněž na ČEZ, který je za chod obou zařízení zodpovědný.

Jak funguje ochrana našich jaderných zařízení? Plat 17 tisíc. Když dovedete „kamaráda se zbrojákem", dostanete bonus. A reaktor můžete hlídat spolu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Poté, co jsme inkriminovaný materiál vydali, se na naši redakci obrátili sami zaměstnanci ostrahy, respektive SECURITAS ČR. Krom jiného nám dodali i náborový leták, který ukazuje, jaké podmínky pracovník strategicky důležitých objektů má, pokud do procesu nastoupí.

Tak především jde o dvanácti hodinové směny (denní i noční) na nepřetržitém provozu. V tomto případě se bavíme o ostraze reaktoru ÚJV Řež. Samozřejmostí je kontrola kamerového systému, kontrola osob, zavazadel. Pokud máte zbrojní průkaz, ale nemáte zbraň, nemusíte se obávat - firma SECURITAS ČR vám ji půjčí zdarma.

A co od této nadmíru citlivé pozice očekávat? „Bezpečnostní pracovník na jaderných zařízeních - 17 000 kč, příspěvek na údržbu uniformy či dopravu," stojí v letáku. Pokud "přivedete kamaráda", který by třeba taky rád hlídal jaderný reaktor, a tento kamarád bude mít i zbrojní pas, těšit se můžete na zřejmý bonus 5 tisíc.

Nyní se vraťme ke shora uvedenému dopisu odborářů, kteří si na pracovní podmínky stěžují.

„...díky tomu všemu má G4S v lokalitě EDU a ETE kritický nedostatek zaměstnanců," stojí v dopisu. Podle prohlášení odborů tkví problém ve velkém pracovním vytížení. „Zejména v posledním období jsou zaměstnanci G4S během hotovosti (pojem shodný pro pohotovost, pozn. red.) téměř pravidelně povoláváni na výkon práce, vlastně už předem se s tím počítá v harmonogramech služeb." To má, jak vyplývá z dopisu řediteli společnosti G4S, dopady do osobního života a je to prý náročné "na jejich zdraví jak po fyzické, tak psychické stránce". To vše má mít jediný důsledek: obrovský tlak na jednotlivce, kteří jsou zodpovědní za ochranu strategických objektů České republiky.

Společnost ÚJV Řež, a. s., byla založena v roce 1955. Jejím původním posláním byly činnosti spojené se základním výzkumem v oboru jaderné fyziky, radiochemie a jaderné energetiky, výroba radioizotopů a výchova vědeckých pracovníků. Předseda představenstva firmy je Daniel Jiřička, členem představenstva pak Patrik Špátzal, Lucie Židová, Michaela Neprašová a absolvent Vysoké vojenské technické školy v Liptovském Mikuláši Vladimír Stratil.

Pojďte hlídat reaktor:

 

Vyjádření společnosti SECURITAS ČR s.r.o.

V článku s názvem "Jak funguje ochrana našich jaderných zařízení? Plat 17 tisíc. Když dovedete „kamaráda se zbrojákem", dostanete bonus. A reaktor můžete hlídat spolu" zveřejněném dne 11.7.2018 byly autorem článku dány do souvislosti stížnosti pracovníků ostrahy jaderných elektráren Temelín a Dukovany na pracovní podmínky a společnost SECURITAS ČR s.r.o. Společnost SECURITAS ČR s.r.o. se však na poskytování ostrahy uvedených jaderných elektráren nijak nepodílí a předmětné stížnosti se jí tudíž nijak netýkají. Autor článku se na společnost SECURITAS ČR s.r.o. ve věci prověření pracovních podmínek při ostraze jaderných elektráren Temelín a Dukovany nijak neobrátil; pokud by tak učinil, bylo by mu sděleno, že společnost SECURITAS ČR s.r.o. ostrahu těchto objektů nijak nezajišťuje. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…