Jak opustit EU? Ústavní právník Koudelka sepsal návod

09.01.2021 20:05

Podle právníka Zdeňka Koudelky (Trikolóra) je načase v českém právním řádu jasně stanovit, kterou konkrétní cestou jednou Česko bude moct opustit EU.

Jak opustit EU? Ústavní právník Koudelka sepsal návod
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší přišel s nápadem, že by v každých sněmovních volbách občané rozhodovali také o setrvání Česka v EU. Zdeněk Koudelka tento nápad podpořil. Známý právník je toho názoru, že by měl být stanoven legislativní postup, jak by případně mohlo Česko EU opustit.

„Někteří to odmítají pod heslem ‚S Evropskou unií na věčné časy a nikdy jinak!‘. Jelikož věčné časy v rámci předchozího hesla ‚Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!‘ trvaly jen 41 let, je dobré se připravit i na omezenou ‚věčnost‘ Evropské unie,“ vyjádřil své mínění Koudelka.

Smlouvy o EU dávají členským státům možnost samostatně si rozhodnout o tom, jak případně z evropského společenství vystoupí. Jednou z možností jistě je i referendum. Právě v referendu Češi, Moravané a Slezané rozhodli i o tom, že v roce 2004 Česko do EU vstoupí. Prý se tedy nabízí možnost stejnou cestou také z EU odejít.   

„V referendu o vstupu v roce 2003 mnozí hlasovali, aniž znali realitu působení bruselského mocenského centra Evropské unie. Referendum o vystoupení by se konalo za situace, kdy voliči mohou vidět, jak Evropská unie skutečně funguje. Jejich rozhodnutí by bylo učiněno s větší znalostí než v roce 2003. Jestliže občané v referendu rozhodli o vstupu do Evropské unie, mají právo rozhodovat o vystoupení,“ uvedl Koudelka.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…