Jak přemýšlí Sobotka? Odkrývá jeho někdejší spolustraník

10.07.2016 7:51

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro PrvníZprávy.cz zamyslel nad tím, jak přemýšlí náš předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), ale i další politici. Nelíbí se jim zřejmě situace, v níž „staří a nevzdělaní“ dostávají do ruky zbraň v podobě referenda. Jenže lidé mají v ruce ještě jednu zbraň, kterou musejí politici vzít na vědomí – internet. Tam se prý dnes vede zápas za zachování míru, o který usiluje i prezident Miloš Zeman.

Jak přemýšlí Sobotka? Odkrývá jeho někdejší spolustraník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Političtí komentátoři, kteří ctí status quo, nadávají politikům do populistů, jež dávají nevzdělaným, nesoudným, starým lidem z venkova do ruky zbraň ničící Evropu a její hodnoty a volají po návratu původní zastupitelské demokracie z dob dostavníků a majetkového cenzu. Ti nejradikálnější touží po tom, aby se změnil věk voličů – na jedné straně je třeba dovolit již šestnáctiletým rozhodovat o jejich budoucnosti včas, a naopak omezit aktivní volební právo lidem starším, z hlediska světlé evropské budoucnosti neperspektivním. A do doby, než se toto podaří prosadit, je třeba všechny prvky přímé demokracie omezit, či přímo zakázat,“ podotýká Bašta k otázce referend.

Jenže tito komentátoři zapomněli na jednu podstatnou věc – na internet. Právě tento informační nástroj zásadním způsobem oslabil monopol vlád států na předávání informací lidem. Na internetu si může každý najít tolik informací, že vlády nemají šanci udržet si informační monopol. Faktem ovšem také je, že na internet si může také napsat kdo chce, co chce.

Celý komentář naleznete zde.

Nastala nám prý doba, kdy se svět jasně rozdělil na lidi, kteří si přejí válku, a na lidi, jež si přejí mír. Podobná situace tu byla v roce 1914. I v českých zemích tehdy žili váleční štváči a zastánci míru, jak ukazuje už román Jaroslava Haška o vojáku Josefu Švejkovi. Tehdy byl zastáncem míru pozdější prezident T. G. Masaryk, dnes je podle Bašty ve stejné pozici Miloš Zeman.

„Výstupy válečnicky naladěných organizací typu Evropské hodnoty, Kremlin Watch, Hlídací pes, a osoby jejich protagonistů jako by do naší doby vstoupili přímo ze stránek humoristického románu, případně z geniálních ilustrací Josefa Lady. Česká strana míru je na tom kupodivu velmi podobně jako před rokem 1914 – je početnější, zahrnuje i prezidenta, ale stejně jako tenkrát má velmi omezený přístup do sdělovacích prostředků,“ doplňuje někdejší diplomat.

Nakonec přidal varování. Váleční štváči by si měli uvědomit, že i válečné štvaní je trestné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…