Jak říká prezident Zeman, chceme mít negativní kádrovou pravomoc, prozrazuje šéf komunistů Filip

20.04.2018 6:39

Komunisty čeká o víkendu sjez strany v Nymburce, kde si budou volit nového šéfa. Sešli se, aby zareagovali na volební Waterloo, kterým si prošli ve sněmovních volbách před půl rokem. Stávající předseda Vojtěch Filip by svůj post rád obhájil. A navíc by rád leccos nadiktoval premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Na sjezdu možná přijde řeč i na nedávný útok našich spojenců v Sýrii, který Filip označil za válečnou agresi.

Jak říká prezident Zeman, chceme mít negativní kádrovou pravomoc, prozrazuje šéf komunistů Filip
Foto: Hansniko Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V rozhovoru pro páteční MF Dnes předseda komunistů Vojtěch Filip zdůraznil, že nemůže vstoupit do vlády s trestně stíhaným politikem Andrejem Babišem. Třeba proto, že se neshodnou v zahraniční politice České republiky. Komunisté např. trvají na tom, že nedávný zásah tří našich spojenců v Sýrii byla hrubá chyba, zatímco Babiš ještě v sobotu označil zásah za nevyhnutelný, aby v neděli po schůzce s prezidentem Milošem Zeman zkonstatoval, že zásah v Sýrii vlastně nic neřeší.

Filip prohlásil, že víkendový útok v Sýrii byl válečnou agresí. V této souvislosti znovu zkritizoval ministra zahraničí za hnutí ANO Martina Stropnického a ministryni obrany za hnutí ANO Karlu Šlechtovou. V příští vládě už prý být nemají. „Tak zaprvé: to nebyl obyčejný útok, byla to válečná agrese. Zadruhé: už jsme řekli, že oni dva se vyjádřili způsobem, který odporuje ústavnímu slibu, že budou dodržovat ústavu a zákony České republiky," uvedl Filip na adresu víkendového útoku a zmíněných ministrů.  

Tak by si to alespoň přál Filip, který věří, že komunisté budou moct ovlivnit složení vlády, i když nebudou jejími přímými účastníky. Podle Filipa má jít o dohodu všech tří stran podporujících vládu - tedy ANO, ČSSD a KSČM. „Nominuje samozřejmě premiér. Ale naše role by se dala pojmenovat, jak to hezky říká prezident, negativní kádrová pravomoc,“ předestřel svou představu šéf KSČM, který stranu řídí už 12 let.   

Filip také věří, že komunisté udrží vládu na uzdě skrze schvalování státního rozpočtu. Babiš bude vědět, že potřebuje hlasy komunistů ke schvalování státních rozpočtů v příštích letech  a měl by se podle toho také chovat, měl by prosazovat věci, se kterými budou souhlasit komunisté. „Že lidé si uvědomí, že pokud skutečně budou chtít, aby vláda plnila volební program, tak musí volit KSČM. Vždycky to tak bylo. Třeba když ČSSD něco slíbila, tak ji jen KSČM uměla donutit, aby to tak nakonec i bylo, byť skutečná koalice byla jiná," podotkl Filip.  

Pokud jde o sjezd v Nymburce. Filip je připraven pokračovat v pozici předsedy i navzdory tomu, že ve volbách před půl rokem nedokázal se stranou získat ani osm procent hlasů, což byl nejhorší výsledek v takřka stoleté historii strany. Filip však cítí podporu členské základny a chce pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…