Jako když se Stalin dohodl s Hitlerem. Komunisté by s Babišem ovládli sněmovnu, moc se jim do toho ale prý nechce

29.06.2017 17:14

Průzkumy voličských nálad v poslední době ukazují, že z komunistů je druhá nejsilnější politická strana. Pravda, na vedoucího Andreje Babiše komunisté hodně ztrácejí, ale kdyby se tyhle dvě strany po volbách spojily v koalici, daly by podle některých průzkumů dohromady i ústavní většinu. Server iHNed.cz k tomu ovšem dodává, že komunisté si naštěstí příliš neuvědomují, jaká moc se jim nabízí.

Jako když se Stalin dohodl s Hitlerem. Komunisté by s Babišem ovládli sněmovnu, moc se jim do toho ale  prý nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

V Lidovém domě, v sídle sociální demokracie, jsou asi z průzkumů předvolebních nálad poněkud nervózní, protože ČSSD zaostává už i za komunisty. KSČM se v podstatě veze na protestních náladách, které vynesly k moci 45. prezidenta USA Donalda Trumpa a další politiky. Komunistům by mohl další hlasy přinést ortodoxní komunista Josef Skála, místopředseda, jenž má na starosti ideologii.

„V Komunistické straně Čech a Moravy si tyto možnosti naštěstí uvědomuje málokdo. V pohodlné pracovně Vojtěcha Filipa v Poslanecké sněmovně, vyzdobené dárky od vládnoucích vietnamských komunistů, panuje těžká, konzervativně měšťácká atmosféra. Nic revolučního se nedozvíte ani u stolku pro návštěvy,“ píše server.

Celý článek naleznete zde

Pokud komunisté přece jen uspějí ve volbách, bude záležet na tom, jak bude probíhat povolební vyjednávání o koalicích či o tiché podpoře vlády. Andrej Babiš sice před časem naznačil, že před volbami nic nevylučuje a po volbách bude jako předpokládaný vítěz voleb jednat skoro s každým, ale komunisté by asi spolupráci s miliardářem vysvětlovali voličům jen těžko.

„Sám se sice nechal slyšet, že si umí představit spolupráci svého hnutí s KSČM, jenže vysvětlit soudruhům spolupráci s oligarchou by mohlo být pro Filipa podobně těžké, jako když kdysi Stalin obhajoval pakt Molotov−Ribbentrop,“ pokračuje server.

Přesto mají šéf hnutí ANO a šéf komunistů Vojtěch Filip něco společného. Oba tvrdí, že jim leží na srdci blaho českých firem. Filip se snaží pomáhat firmám ve Vietnamu či na Blízkém východě. Ohledy na byznys by mohly po volbách představovat linku, na níž budou moci komunisté s hnutím ANO rozvíjet spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…