Jako pyrotechnik a kaskadér. Zeman v Kazachstánu perlil nad skleničkou vína a sdělil, co se mu povedlo zatajit

24.11.2014 18:10

Prezident Miloš Zeman v závěru druhého dne oficiální návštěvy Kazachstánu zahajoval slavnostní recepci, a přestože měl za sebou extrémně náročný program, dobrá nálada ho neopustila. Jednání v kazašské metropoli ale zdaleka nebyla o zábavě, jednalo se o úzké spolupráci i otázkách zahraniční politiky včetně protiruských sankcí a ukrajinské krize.

Jako pyrotechnik a kaskadér. Zeman v Kazachstánu perlil nad skleničkou vína a sdělil, co se mu povedlo zatajit
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a kazašský prezident Nursultan Nazarbajev

Posledním bodem pondělního programu v Astaně, hlavním městě středoasijského Kazachstánu, bylo zahájení slavnostní recepce, kterého se prezident Zeman zhostil v plné síle.

Toho se zúčastnil i premiér Kazachstánu, jehož práci český prezident ocenil s tím, že dobře ví, jak náročné je vykonávat funkci premiéra, protože i on sám byl premiérem. Shodou okolností právě v této době, před deseti lety, Miloš Zeman coby český ministerský předseda Kazachstán navštívil.

„Rád bych připil na zdraví jak kazašského prezidenta, tak kazašského ministerského předsedy a popřál jim oběma úspěch v jejich náročné práci, neboť všichni, kdo se zabývají politikou, vědí, že je to profese, jejíž rizikovost se pohybuje mezi pyrotechnikem a kaskadérem,“ řekl při projevu na slavnostní recepci český prezident. Následoval slavnostní přípitek na česko-kazašské vztahy.

Tím ale ukázka prezidentovy dobré nálady nekončila. „Prakticky celý dnešní den jsem mluvil rusky. Podařilo se mi před našimi kazašskými přáteli zatajit, že ve skutečnosti mluvím pouze česky s nepatrným ruským přízvukem,“ sdělil Miloš Zeman a ozval se smích a aplaus z publika. „Mohu s potěšením konstatovat, že mi všichni rozuměli, což znamená, že čeština a ruština jsou velmi podobné jazyky,“ podotkl k tomu.

Dále už ale prezident shrnoval oficiální program z uplynulého dne. „Chtěl bych vysoce ocenit rozhovory, které jsem vedl s prezidentem Nazarbajevem a jeho delegací, které přispěly k jakémusi restartu spolupráce mezi Kazachstánem a Českou republikou, podobně jako se to před měsícem stalo v Číně,“ zdůraznila hlava státu.

„Uvádím tyto dvě země úmyslně proto, že obě z nich spojuje velký ekonomický růst. A protože i české ženy mají rády hedvábí, doufám, že tato velká hedvábná stezka jednou dosáhne až do České republiky,“ vyjádřil přání Miloš Zeman.

Zeman pozval kazašského prezidenta na návštěvu ČR

Ten se během pondělka setkal s prezidentem republiky Kazachstán N. A. Nazarbajevem, který mu ve svém velkolepém paláci připravil slavnostní přijetí s vojenskou přehlídkou ve velkém stylu (podrobnosti včetně videa ZDE).

Zeman si s Nazarbajevem pochvalovali vzájemné vztahy a především další možnosti jejich rozvoje. Oba prezidenti se podle české hlavy státu shodli v názorech na současné zahraničně politické problémy.

„Hovořili jsme o Blízkém východě, o ukrajinské krizi, o krizi vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem,“ upřesnil kazašský prezident Nazarbajev, podle kterého ekonomika nemá být spojena s politikou. „Sankce má vyhlašovat OSN, nikoli jednotlivé státy, protože sankce nikomu neprospívají. Ani evropským zemím, ani Rusku. Sotva jsme se začali zvedat po ekonomické krizi z let 2007, 2008, tak začaly sankce. Upřímně si přeji, aby byly co nejdříve zrušeny. Myslím si, že Eurasie má být jednotným a velkým trhem, to prospěje všem,“ podotkl Nursultan Nazarbajev.

Ten během společné tiskové konference dokonce českého prezidenta označil jako „Miloše, našeho přítele“. Prezident Nazarbajev byl během celého programu rovněž v evidentně dobré a uvolněné náladě. Miloš Zeman ho navíc pozval na návštěvu České republiky a sám řekl, že pak na oplátku přijede na světovou výstavu Expo 2017, která se bude konat právě v Astaně.

Během úterý českou hlavu státu čeká v metropoli Kazachstánu další program a setkání s oficiálními představiteli státu. Ještě během odpoledne se česká delegace armádním speciálem přesune do Dušanbe, hlavního města Tádžikistánu. Odtud se prezident Zeman do Prahy vrátí ve čtvrtek večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…