Jakub Janda se raduje z toho, kterak pohnul dějinami

22.03.2017 12:00

Zástupce šéfa spolku Evropské hodnoty Jakub Janda se ve svém facebookovém příspěvku pochválil za to, že jejich výzva ve směru k místopředsedkyni Evropské komise Federice Mogheriniové má široký dosah.

Jakub Janda se raduje z toho, kterak pohnul dějinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Evropské hodnoty dle jeho slov reagovaly na skutečnost, že Federica Mogheriniová nechce posílit specializovaný tým proti ruským dezinformacím, který v evropské diplomatické službě (EEAS) na základě rozhodnutí 28 členských států musela zřídit. „Neudělá to, přestože ji k tomu Evropský parlament i řada členských států vyzývá,“ konstatuje Janda.

„Přes víkend jsme dali dohromady několik desítek evropských osobností (bývalý estonský prezident, Garry Kasparov, Anne Applebaum) a bezpečnostních expertů. Dneska se k nám přidalo ke stovce šéfů bezpečnostních institutů a dalších veřejných postav, europoslanců, národních zákonodárců,“ poukazuje s tím, že výzva ve směru k Mogheriniové se objevila i v Playbooku, což je nejvlivnější mediální nosič v evropské politice. 

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí

„Díky POLITICO ji dostalo na padesát tisíc evropských politiků, novinařů a expertů. Na Twitteru stovky retweetů, ale to není to hlavní. Hned v pondělí v poledne musela na tiskovce mluvčí Mogheriniové čelit řadě dotazů na toto téma. Následovalo jednání členských států, kde toto téma někteří zvedli,“ podotkl Janda. 

Podle jeho slov se podařilo poukázat na velký průšvih a podceňování hrozby. „Teď se o tom s EEAS budou bavit členské státy a europoslanci. Psali nám poradci různých ministrů, že o tomto kroku F. Mogheriniové nevěděli a že díky naší práci se na to zaměří. Vlastně mě ani netrápí, že si toho nevšimla žádná česká redakce, psalo se o tom jen v evropských médiích. I k tomuhle je občanská společnost,“ uzavřel.

V následném příspěvku pak ještě dodal: „Na základě naší výzvy (http://www.europeanvalues.net/mogherini/) byla F. Mogherini grilována Ch. Amanpour z CNN.“

Celý příspěvek Jakuba Jandy:

Minuly týden jsme se dozvěděli, že Federica Mogherini neposílí specializovaný tým proti ruským dezinformacím, který v evropské diplomatické službě (EEAS) na základě rozhodnutí 28 členských států musela zřídit. Neudělá to, přestože jí k tomu Evropský parlament i řada členských států vyzývá.

Přes víkend jsme dali dohromady několik desítek evropských osobností (bývaly estonský prezident, Garry Kasparov, Anne Applebaum a bezpečnostních expertů. Dneska se k nam přidalo ke stovce šéfů bezpečnostních institutů a dalších veřejných postav, europoslanců, národních zákonodárců). Www.europeanvalues.net/mogherini

V pondělí se naše výzva objevila v Playbooku, což je nejvlivnější mediální nosič v evropské politice. Díky POLITICO jí dostalo na padesát tisíc evropských politiků, novinařů a expertů. Na Twittru stovky retweetů, ale to není to hlavní.

Hned v pondělí v poledne musela na tiskovce mluvčí Mogherini čelit řadě dotazů na toto téma.

Následovalo jednání členských států, kde toto téma někteří zvedli.

Nevím, jak to dopadne. Podařilo se nám poukázat na velký průšvih a podceňování hrozby, teď se o tom s EEAS budou bavit členské státy a europoslanci. Psali nám poradci různych ministrů, že o tomto kroku F. Mogherini nevěděli, a že díky naší práci se na to zaměří.

Vlastně mě ani netrápí, že si toho nevšimla žádná česká redakce, psalo se o tom jen v evropských médiích.

I k tomuhle je občanská společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…