Jakub Janda zaútočil na Jaromíra Jágra

20.12.2018 11:34

Zástupce lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda sdílel na svém facebookovém profilu obrázek slavného českého hokejisty Jaromíra Jágra, a to v souvislosti s koncernem Huawei, jenž je nyní v problémech.

Jakub Janda zaútočil na Jaromíra Jágra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Čína je totalitní nepřátelský stát, kterému tvrdou rukou vládne Komunistická strana Číny. Huawei je prodlouženou rukou čínského státu,“ připsal k vtipnému snímku Janda. 

Čínský výrobce komunikační techniky Huawei Technologies je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě, za korejským Samsungem. Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích. V Česku zvýšila loni firma zisk o 6,5 procenta na 97 milionů korun. Čistý obrat stoupl o 16 procent na 6,55 miliardy korun. Huawei má v ČR velké plány. Do roku 2022 tu hodlá investovat 360 milionů dolarů (8,64 miliardy Kč) a vytvořit nepřímo více než 4000 nových pracovních míst.

Nyní však společnost stojí před problémy. Velká Británie či představitelé EU vyjádřili obavy z průmyslové špionáže ze strany čínských firem. Média informovala, že Huawei čelí překážkám i ve Francii. Představitelé USA své spojence informovali, že Huawei slouží čínskému státu a vybavení Huawei může obsahovat „zadní vrátka", která mohou zpřístupnit sítě pro špionáž. Společnost Huawei vyzvala USA, Austrálii a další země, aby poskytly důkazy na podporu tvrzení, že firma představuje bezpečnostní riziko. Zároveň popřela, že by byla jakýmkoliv způsobem spojena s čínskou zpravodajskou službou. Přístrojů od čínských firem se zbaví i některé české státní úřady. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…