Jakub Železný: Nesmířili se s EU, NATO a normální demokracií. Tak jsou proti ČT

18.03.2019 8:04

Moderátor veřejnoprávní České televize Jakub Železný poskytl rozhovor serveru Forum24.cz. Zavzpomínal mimo jiné na události Palachova týdne, ale hovořil i o veřejnoprávních médiích. Útoky na ně páchají podle něj ti, kdo se nesmířili s tím, že jsme v EU, NATO a máme demokracii.

Jakub Železný: Nesmířili se s EU, NATO a normální demokracií. Tak jsou proti ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Železný

V roce 1989 byl při Palachově týdnu jedním z nejmladších zadržených demonstrantů. „Nepovažuji se za žádného hrdinu, ale to, co jsem prožil, je skvělá zkušenost. Už tehdy jsem věděl, že to bude pro život výborné a nepřenositelné. O komkoli, kdo mi dnes bude vyprávět, jak byli komunisté hodní, jak estébáci vlastně neškodili, budu vědět, že kecá naprosté nesmysly. Byl to zrůdný režim, zločinný režim. Režim odporný, o kterém nijak jinak nejde mluvit. A to jsem tehdy zažil na vlastní kůži,“ poznamenal k tehdejším událostem Železný. 

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí

„Ten režim byl nenormální, proto bylo asi nenormální i to, že patnáctileté děti fungovaly úplně jinak, než fungují dnes, prožívaly něco jiného, chtěly něco jiného a samy se aktivně o něco zasazovaly. To nebyla zásluha těch dětí a není ani mínusem dnešních, že to nedělají. Dnes je prostě normální doba, což tehdy nebyla,“ dodal dále moderátor. 

Původní text ZDE.

Veřejnoprávní média vnímá Želežný jako důležitý a osobitý pilíř normálního fungování normálního demokratického státu. „Myslím si, že jakékoliv útoky na média veřejné služby v Česku jsou většinou od lidí, kteří se prostě nesmířili s tím, že tady máme normální demokracii, že patříme na Západ a že patříme do Evropské unie a NATO,“ řekl moderátor a sebekriticky připustil chyby, které se ve veřejnoprávních médiích dějí. 

„Ale pokud byste se mě zeptala, jestli jsme bezchybní, tak řeknu, že v žádném případě. Děláme spoustu chyb a umím si představit, že řada kritických poznámek směrem k nám bude i oprávněná. Ale většinou ty kritické poznámky, které se dostávají do veřejného prostoru, se zakládají na úplně nesmyslných premisách. Nechť nás lidé kritizují za chyby, které děláme, a my se budeme snažit je odstraňovat a dělat věci lépe,“ pravil Železný.

Závěrem se vyjádřil k tomu, jaké to pro něj je, když má ve studiu člena komunistické strany. „Je to zvláštní, ale třeba když přijdou zástupci komunistické strany, máme vztah před studiem velmi korektní a občas až žertovný. I předseda KSČM Vojtěch Filip mi jednou řekl, že ví, že jsem proti nim byl před revolucí, že to ode mě není žádná póza a že si soupeřů váží. To mě potěšilo, nicméně je v tom zároveň obsaženo, že já jsem byl soupeřem komunistické strany do roku 1989. Dnes je to strana jako každá jiná. To, že jejím cílem je vybudování socialismu, což znamená, že má ve svém programu odstranění demokratického právního řádu této země, to je druhá věc a na to vždy budu poukazovat a komunistů se na to ptát. Ale jinak naše vztahy jsou velice korektní,“ uzavřel Železný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…