Jakub Železný slibuje vyhodit ze studia každého, kdo se dotkne Horákové. Ale připomněli mu Kodex ČT

28.06.2020 11:05

Redaktor České televize Jakub Železný učinil veřejný závazek, že vyhodí ze studia každého, kdo se v jeho pořadu byť jen slovem dotkne památky Milady Horákové. Na twitteru za to sklidil potlesk, ale někteří se pozastavují nad tím, jak to jde dohromady se zásadou nestrannosti veřejnoprávního vysílatele.

Jakub Železný slibuje vyhodit ze studia každého, kdo se dotkne Horákové. Ale připomněli mu Kodex ČT
Foto:
Popisek:

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Jakub Železný měl v sobotních Událostech téměř dvacetiminutové sólo na téma Milady Horákové a její justiční vraždy (nikoliv popravy, protože ta musí být „po právu“, jak divákům vysvětlil). Vysílal jej nikoliv ze studia na Kavčích horách, ale ze dvora pankrácké věznice, kde byla politička před sedmdesáti lety popravena.

Vyvolalo to v něm takové pohnutí, že posléze vyvěsil na svůj twitter veřejný slib. Slib adresovaný právě Miladě Horákové. „Při památce Vaší oběti, vědomí, jak mučivým způsobem Vás komunisté zavraždili a nedali Vaší milované dceři Váš poslední dopis, slibuji,“ uvedl jej doslova.

Slib redaktora veřejnoprávní televize spočíval v tom, že kohokoliv, kdo se památky Milady Horákové v jeho pořadu byť jen slovem dotkne, okamžitě vyhodí ze studia. Takové pokusy už prý byly a případní pachatelé těch budoucích mají počítat s touto náležitou reakcí moderátora Železného.

Za tento svůj postoj Železný získal deset srdíček z Řeporyjí od Pavla Novotného, rovněž mnoho tleskajících smajlíků a poděkování. „Komouše vykopat rovnou a nenechat je v médiích řečnit,“ přidali se někteří i verbálně.

Mimo twitterovou bublinu se ale někteří nad kategorickým přístupem moderátora pozastavili. Zejména mu připomněli článek 5.14. Kodexu České televize, podle kterého moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost a divák by neměl z jejich vystupování poznat, jaký mají na věc názor.

Jakub Železný se příliš netají, že odpor vůči komunismu byl jedním z formativních vlivů jeho života. Při výročí Palachova týdne v roce 2019 o sobě tvrdil, že byl v šestnácti letech nejmladším trestně stíhaným demonstrantem, a svou diplomovou práci na Fakultě sociálních věd věnoval Antichartě a společenské reflexi Charty 77.

V období normalizace občas hledá kuriozní paralely k dnešku, třeba po volbě Luboše Xavera Veselého radním ČT připomněl bizarní postavičku normalizační žurnalistiky, která měla s radním společný pouze pseudonym Xaver.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…