Jan Rejžek napsal o Martinu Konvičkovi. Co dodat

20.08.2015 8:17

K petici akademiků poukazujících na šířící se xenofobní nálady v české společnosti v souvislosti s migrační vlnou se vyjádřil i hudební a filmový kritik Jan Rejžek, který výzvu podpořil svým podpisem. A vzal to vskutku od podlahy. Sepsul českou společnost, hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka i lídra protiislámské iniciativy Martina Konvičku.

Jan Rejžek napsal o Martinu Konvičkovi. Co dodat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jan Rejžek

Rejžek ve své pravidelné rubrice na stránkách Lidových novin poukazuje na to, že pod Hradem bylo počátkem týdne zase veselo. „Údajná dvoutisícovka tzv. vědců a vědkyň, akademiků a akademiček a kdovíco zkoumajících výzkumných pracovníků, prostě lůza, opentlená podezřelými tituly jako prof. a doc. a PhDr. a Csc., která nikdy nevzala do ruky lopatu a samozřejmě vystudovala za dělnické peníze, nenechala pana prezidenta Miloše Zemana pracovat a hlasitě řádila,“ uvádí Rejžek čtenáře do dění.

Filmový a hudební kritik pokračuje v ironickém duchu, když píše, že tito samozvanci si půjčili od chlapů v tunelu Blanka zahálející bagry a začali drze prohlubovat příkop mezi zpupnými elitami a slušnou českou společností, která už tolik nekrade na nákupech v zahraničí, naopak se denně vzdělává Bleskem a chodí do kina na Babovřesky. Rejžek tímto naráží na výrok hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který počin akademiků odsoudil s tím, že hloubí příkop mezi takzvanými elitami a českou společností.

Prezidentova mluvčího pak publicista vykreslil v nepěkných barvách. „Na jejich nestoudný hluk okamžitě zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, dle anket nejoblíbenější Čech po Láďovi Hruškovi. V této souvislosti nehraje žádnou roli, že základní školu úspěšně dokončil dálkovým studiem až těsně před dovršením třicátin,“ uvádí Rejžek, podle něhož Ováček jako bývalý redaktor Haló novin skvěle navázal na projev své nevlastní ideologické matky Jiřiny Švorcové, která v Národním divadle při Antichartě plamenně hovořila o odpadlých zrádcích vnášejících svár mezi národy.

Konvičko, zavírej vrátka

Rejžek se přiznává k tomu, že petici také podepsal – kvůli sdílené úzkosti ze vzplanuvší hysterie xenofobních extremistů, kteří zastrašují veřejnost a rozněcují etnickou nenávist. Při té příležitosti ho prý také napadlo, že by mohl v předvečer výročí dle jeho názoru potupné okupace aktualizovat nejslavnější píseň Karla Kryla – Bratříčku, zavírej vrátka – a věnovat ji úplně jinému badateli – Martinu Konvičkovi. Publicista v písni hovoří o tom, že se lídr protiislámské iniciativy vydal po „fašounské“ cestě a poukazuje na to, že se „náckům“ zachtělo muslimů, aby konstatoval, že zavřít vrátka by neměl Konvička před muslimy, nýbrž sám před sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…