Jana Černochová naštvaná. Proč to v ČT říkáte? Zkouší nový trik, aby na obranu šla dvě procenta

19.11.2023 15:00 | Monitoring

ČT24 informovala o obavách pod titulkem „Česko možná nesplní závazek dvou procent HDP na obranu“. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se na X vůči titulku článku ČT24 ohradila a nařkla Českou televizi z neobjektivity a z vytváření nejistot ve společnosti. „Fakt ČT soupeří s bulvárem?“ nakladla otázku Černochová.

Jana Černochová naštvaná. Proč to v ČT říkáte? Zkouší nový trik, aby na obranu šla dvě procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na se sociální síti X ohradila vůči jednomu z titulků České televize. „To fakt ČT soupeří s bulvárem? Proč tady zase vytváříte v lidech nejistotu a neinformujete objektivně?“ ptala se ministryně.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13589 lidí
Titulek, vůči kterému má Černochová výhrady, zní „Česko možná nesplní závazek dvou procent HDP na obranu“. Článek s tímto titulkem informuje o možném problému České republiky při plnění svého závazku vůči NATO ohledně výdajů na obranu, kdy ministerstvo obrany vyjádřilo své obavy, že z prokazatelně obranných výdajů ve výši 2 % HDP může být těžké dosáhnout. Sankce za nesplnění závazku nehrozí.

ČT24 uvedla, že česká vláda v roce 2024 plánuje na obranu vydat 160 miliard, což je o 48 miliard více než v letošním roce. Ze 160 miliard na obranu má však přes 8,5 miliardy směřovat jiným institucím, jako je například Správa státních hmotných rezerv, ministerstvo dopravy nebo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Česká televize dále uvedla, že i ministryně Černochová si není jistá, zda všechny tyto výdaje budou Severoatlantickou aliancí uznány jako výdaje související s obranou státu. „My se, přiznávám, vlastně poprvé budeme o něco takového pokoušet. A uvidíme v tom příštím roce,“ citovala ČT24 ministryni obrany.

Černochová se na sociální síti vyslovila i vůči této formulaci. Zdůraznila, že to není o ní, nýbrž o úřednících NATO, zda uznají tento způsob alokace finančních prostředků jako adekvátní výdaje na obranu státu, ale že jiné státy tohoto způsobu též využívají. „Žádný ministr obrany nikdy nezkusil uplatnit započet obranných výdajů z jiných resortů. Jiné státy to dávno dělají. Děláme to tedy jako ČR prvně a není to o Černochové, ale o úřednících v NATO, jestli to uznají i naší zemi. Bylo by špatně to alespoň nezkusit,“ napsala na X.

V závěru dodala, že těch dvou procent určitě dosaženo bude. „2 % to rozhodně budou, projektů máme dost,“ sdělila Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když léta neplním závazek dávat na obranu 2% HDP,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 19.11.2023 16:41:01
tak ho přece nezačnu plnit zrovna v době, kdy jsem v největším srabu od revoluce. Všude chybějí peníze, na důchody, na školství, na zdravotnictví, díky drahým energiím průmysl i zemědělství krachují a my musíme cpát úplně nesmyslně do zbytečné obrany, když nás léta nikdo nenapadnul a ani nemá zájem napadnout. Mnohem bohatší Německo raději podpoří občany a hospodářství a do obrany dá jen 1,1% HDP.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…