Jančura nechal zpracovat vlastní návrh na delší, ale levnější obchvat Prahy

04.07.2014 8:20

Deník MF Dnes píše o návrhu známého podnikatele Radima Jančury na severovýchodní obchvat Prahy. Ten je prý sice delší než projekt Ředitelství silnic a dálnic, ale vyhýbá se obcím a nepotřebuje tolik tunelů a mostů. Podle informací listu ale naráží na zájmy Prahy i kraje.

Jančura nechal zpracovat vlastní návrh na delší, ale levnější obchvat Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Stavba dálničního obchvatu Prahy je zablokovaná už deset let. Návrh ŘSD na 41 km dlouhý okruh se nedaří uskutečnit, protože stavbě brání obyvatelé městských čtvrtí i nedostatek peněz. Tyto těžkosti by údajně mohl odstranit návrh podnikatele Radima Jančury. Ten zaplatil plán na severovýchodní obchvat a zbývá mu přesvědčit ministra dopravy, aby od původního a dražšího návrhu ustoupil.

Majitel Student Agency a jeho nadační fond navrhli severovýchodní část Pražského okruhu oproti návrhu ŘSD prodloužit o 23 km, aby se trasa mezi Ruzyní a Říčany vyhnula obydleným částem města. Jančurův okruh by měl minout Suchdol, Čimice, Vinoř, Černý Most a Běchovice a posunout se dále do neobydlených oblastí za hranice Prahy, ale i za Roztoky, Klecany, Zeleneč a Úvaly.

MF Dnes píše, že 64 kilometrů obchvatu umožní z východu a severu objet pražskou aglomeraci velmi rychle. Při plynulém provozu a rychlosti 80 km za hodinu by to prý z brněnské dálnice na teplickou trvalo asi půl hodiny.

Na druhou stranu Prahy za 30 minut

„Dnes počítáme na průjezd Prahou z D1 na D8 dvě hodiny,“ říká předseda Svazu dopravy Petr Kašík. Okruh by také prý mohl být hotov už za šest let a přišel by na 30 miliard, což je o 26 miliard méně než okruh navržený ŘSD. Cenu lze podle expertů snížit tím, že se projekt vyhne stavbám drahých mimoúrovňových křižovatek a tunelů.

Aby se tento plán realizoval, je nutné přesvědčit ministra dopravy Antonína Prachaře, aby opustil dosavadní plán. Jenže podle MF Dnes se nová trasa nelíbí ani magistrátu, ani Středočeskému kraji. Primátorovi Hudečkovi (TOP 09) vadí, že okruh za hranicemi města nepomůže dopravě uvnitř Prahy. A hejtman kraje Miloš Petera prý zase kritizuje fakt, že Jančurou navrhovaný okruh zabere koridory, ve kterých kraj hodlá postavit místní komunikace.

Lidé z ŘSD zase tvrdí, že obyvatelé nebudou vzdálenější okruh při přejezdech mezi pražskými čtvrtěmi a přilehlými obcemi používat, protože by si prý zajeli. Tím by se obchvat pro řadu řidičů minul účinkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…