Janečkův analytik strhal policejní reorganizaci. Pak si jeho výtvor přečetli odborníci a vyprskli smíchy

01.09.2016 16:41

Nadační fond proti korupci (NFPK) zřízený miliardářem Karlem Janečkem zveřejnil na svých webových stránkách elaborát Utajovaná blesková reorganizace policie. Projektový manažer NFPK, novinář, fotograf, ekonom a specialista na sociální sítě Janusz Konieczny v něm až na dřeň podrobil kritice nedávnou proměnu policejních útvarů pro boj s organizovaným zločinem a protikorupční policie.

Janečkův analytik strhal policejní reorganizaci. Pak si jeho výtvor přečetli odborníci a vyprskli smíchy
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V elaborátu autor nešetří tvrdým výrazivem na adresu vedení policejního sboru i ministerstva vnitra. Věnuje se především dvěma aktuálním kauzám spojeným s policií – Vidkun (tzv. olomoucká kauza) a Beretta (zatčení lobbisty a detektiva protikorupční policie). Konieczného text ale jako by čirou náhodou vyšel z pera ministra financí Andreje Babiše, jenž reorganizaci policie od počátku tvrdě torpéduje, a přitom sám v tichosti buduje vlastní policejní složku pod Celní správou. Kam ostatně, ne zcela respektuje předpisy, přetáhl zhrzelého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. 

„Rozhodnutí o policejní reorganizaci bylo evidentně rozhodnutím náhlým, které z logiky věci mohla vyvolat neočekávaná událost. Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta v této věci poukazuje na kauzu Beretta z počátku května 2016, která se týkala rozsáhlých úniků a obchodování s informacemi z policejních spisů. V této kauze byl také obviněn vysoce postavený detektiv protikorupční policie ÚOKFK Radek Holub. Svým významem kauza Beretta předčila dřívější citlivé případy a nejpravděpodobněji rozhodující mírou přispěla ke spuštění této zlovolné akce,“ rozohňuje se Konieczny.   

Anketa

Věříte, že Lukáš Nečesaný je vinen?

68%
32%
hlasovalo: 778 lidí

„Se smutnou ironií lze říct, že naopak pozitivního hodnocení se reorganizace dočkala ze strany Ivana Langera, u kterého probíhala domovní prohlídka v kauze Vidkun. Tento případ prošetřuje ÚOOZ. Informaci o reorganizaci velice vřele na svém Twitteru přijal rovněž lobbista Ivo Rittig, který je obviněn v kauzách, jimiž se zabývá ÚOOZ. Zatímco někteří mediálně známí státní zástupci jsou z reorganizace zděšeni, lobbisté a lidé trestně stíhaní ji oslavují. Je snad třeba názornějšího důkazu o zvrácenosti či přímo o zločinnosti jednání ministra vnitra Chovance, policejního prezidenta Tuhého a jeho náměstka Laubeho?“ odsuzuje Konieczny vedení resortu vnitra.

„Podle mnohých svědectví někteří příslušníci elitní policie věnovali práci značně více času, než za který byli placeni. Navíc v případě, že pracovník vidí ve své práci hluboký smysl, je jeho produktivita mnohem vyšší. Během této násilné reorganizace podepsalo 238 kriminalistů z ÚOOZ petici, která odmítala tuto rychlou akci. Navíc způsob, komunikace navenek a celý proces značně narušily atmosféru uvnitř elitní policie. Výsledkem jsou demotivace a snížená výkonnost těchto elitních detektivů,“ cupuje Konieczny dále reorganizaci policie. Opomněl však podotknout, že řady ÚOOZ opustilo zhruba pět detektivů a Šlachtovi blízcí petenti obsadili dokonce jedny z nejvyšších funkcí v tolik kritizované nové Národní centrále pro boj proti organizovanému zločinu. Dále Konieczny cituje několik expertů, kteří jeho směle rozvinutému textu přitakají.

Silně tendenční elaborát Janusze Konieczného pročetlo několik novinářů, kteří se problematikou bezpečnosti zabývají, a věnovali se mu krátce na sociálních sítích. „To je tak krásný celý, že ten analytik určitě není žádný analytik, ale nějaký konceptuální umělec. Jinak si třeba použití slova „zlovolný“ v analýze vysvětlit neumím. Ale čte se to samo,“ hodnotí se zjevnou nadsázkou elaborát na sociální síti například redaktor serveru Hlídacípes.org Robert Malecký. A podotýká: „Třeba tohle bych líp neřekl. A trochu se bojím, že by to nedokázal ani Werich: Rozhodnutí o policejní reorganizaci bylo evidentně rozhodnutím náhlým, které z logiky věci mohla vyvolat neočekávaná událost.“ Redaktor deníku Právo Jakub Troníček pak označil pasáž analýzy, kde se píše o mediálně známých zděšených státních zástupcích za „prostě geniální“. Šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček pak na sociální síti elaborát pojmenoval delaborátem.

„Byl jsem ve svém okolí nazýván idealistou nebo naivním člověkem, proti čemuž jsem se vždycky snažil vzbouřit – a tímto přístupem jsem se dostal až k Nadačnímu fondu proti korupci,“ tvrdí ve svém videoprofilu na webových stránkách Nadačního fondu proti korupci tvůrce analýzy Janusz Konieczny. Přiznává v něm, že se do služeb fondu sám aktivně přihlásil, předtím nabízel své služby Pirátům. Konieczny je také zástupcem Fondu v Rekonstrukci státu. S tou před více než rokem rozvázala spolupráci další protikorupční organizace, Transparency International. Ta loni v březnu prohlásila, že se na Rekonstrukci státu nebude dále podílet. Projekt čelil silné kritice, že se stal PR agenturou Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. „Transparency International se plánuje soustředit na nové projekty a témata. Rekonstrukci státu považujeme za úspěšnou kampaň, která vnesla na agendu důležitá protikorupční témata a její cíl prosadit devět protikorupčních zákonů pochopitelně stále podporujeme,“ oznámil ředitel Transparency David Ondráčka, který tak přestal být jedním ze tří garantů projektu Rekonstrukce státu. 

Jakub Konieczny je i činný mimo Nadační fond proti korupci a svoje protikorupční aktivity. Má své blogy na serveru idnes.cz, který patří Andreji Babišovi, a na Respekt.cz, který je v poslední době silně nakloněn protikorupčnímu tažení Andreje Babiše. Je také exkluzivním fotografem webu Musical.cz, který se věnuje muzikálům. Fotil například Moniku Absolonovou, Tomáše Savku a další muzikálové představitele. Pod přezdívkou Horác je uveden jako fotograf na webu fotopátračka, na webu inspirovanikrasou.cz se prezentuje nejen jako fotograf, ale i vizážista.

„Vždycky připravíme podklady pro orgány činné v trestním řízení a je to na nich, jestli ony k tomu poctivě a angažovaně přistoupí,“ říká na konec své videoprezentace Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. Z analýzy reorganizace policie angažovanost, kterou autor veřejně vyznává, jen prýští.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…