Janouškův proces se protahuje a má to vliv na výši trestu

31.01.2014 11:15

Lobbista Roman Janoušek srazil v opilosti svým vozem jednapadesátiletou ženu a od nehody ujel. To se odehrálo už v březnu 2012. Proces s ním se protahuje a pět měsíců, jak informuje deník Právo, je již u ledu. Čas ale hraje pro Janouška. S postupem času se šance na mírnější trest zvyšují, potvrdili Právu právníci.

Janouškův proces se protahuje a má to vliv na výši trestu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Od loňského září Městský soud v Praze čeká na revizní znalecký posudek z oboru dopravy. Roman Janoušek může být spokojený, protože čas hraje pro něj. „Mezi délkou řízení a výší trestu je samozřejmě nepřímá úměra,“ řekl Právu teplický soudce Miroslav Čapek. „Pokud od spáchání činu uplynula dlouhá doba a obžalovaný se po celou dobu ničeho dalšího nedopustil, je soudce přímo povinen to zohlednit při výroku o trestu,“ doplnil Čapek.

Tentokrát soud sám požádal o revizní posudek, a to v reakci na několik již existujících posudků, které si ovšem protiřečí. „Pokud by soud dospěl k závěru, že například posudky dodané obhajobou jsou záměrně špatné, mohl by to vyhodnotit jako průtah obhajoby a délka řízení by neměla vliv na výši trestu," potvrdil Právu ostravský soudce Igor Krajdl. Ale toto prý patří do velmi těžko prokazatelné oblasti.

Obžalovaný se hájí všemi dostupnými způsoby

Je tedy zjevné, že obhajoba se někdy snaží proces protahovat a je to součástí taktiky. Tentokrát si však posudek vyžádal soud, a tak je Janoušek z obliga.

Kdyby obžalovaný předstíral nemoc nebo se skrýval před spravedlností, pak by to prý soud vyhodnotil jako úmyslné zdržování a při rozhodování o trestu by k tomu nepřihlížel. Podle soudců je často obtížné rozhodnout, kdy se jedná o úmyslné průtahy. Obžalovaný může chtít další posudky a navrhovat nové a nové důkazy, protože se chce prostě obhájit a využívá svých práv. Janouškovi hrozí za pokus o vraždu až 18 let vězení. Jeho případ prý od počátku provázejí nejasnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…