Jaroslava Jermanová, expertka ANO na zahraniční politiku: Měli bychom víc zdůrazňovat lidská práva. Pro pobyt vojáků USA bych hlasovala. A Krym byl jako Mnichov

09.03.2015 21:29

Místopředsedkyně sněmovny a hnutí ANO Jaroslava Jermanová zavítala do pondělního Hyde parku České televize. Ostře se obula do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), oznámila, že se bojí Ruska, takže by uvítala přítomnost vojáků USA na našem území a jako žena a matka by uvažovala o zaplacení případného výkupného za Čecha zmizelého v Libyi. Zazněla i kritika Andreje Babiše.

Jaroslava Jermanová, expertka ANO na zahraniční politiku: Měli bychom víc zdůrazňovat lidská práva. Pro pobyt vojáků USA bych hlasovala. A Krym byl jako Mnichov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Hned v úvodu zdůrazňovala, že od šéfa ANO Andreje Babiše nedostala žádné pokyny, co v pořadu říkat. "Babiš není nadpřirozená bytost, ale jinak je to člověk velmi pracovitý, někdy až chorobně. Někdy pan předseda mluví rychleji, než přemýšlí. A někdy reaguje cholericky,“ prozradila Jermanová. K ženám je ale velmi galantní, hlas prý zvyšuje především na muže. A kdy naposledy Babiš rychleji mluvil, než přemýšlel? Když hovořil o Parlamentu jako žvanírně. "On samozřejmě respektuje demokracii,“ zdůraznila dáma v pořadu, ale toto mu ujelo.

Napříště se hodlá víc věnovat tématům zahraniční politiky, protože jako místopředsedkyně sněmovny musí s diplomaty také jednat a není spokojena s tím, jakou roli hraje Parlament v zahraniční politice. "Z hodiny na hodinu nevíte, co se děje, žijeme v bouřlivé době... A v Parlamentu postrádám širší diskuzi na téma zahraniční politiky. Možná to je i chyba vlády, která by se k tomu měla více vyjadřovat a využít prostoru v Parlamentu. V tuto chvíli je Parlament tlačen do role zákonodárce,“ posteskla si.

Kdyby byla ona sama ministryní zahraničí, dělala by to prý trochu jinak než šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Brala by prý diplomaty více do českých regionů a postrádá silnější důraz na lidská práva. "Dlouhodobě tu chybí definování cíle, kde chce česká zahraniční politika za 30 let být,“ prohlásila místopředsedkyně.

Česko by mělo využít svého zvláštního postavení uprostřed Evropy a starat se o spokojenost svých občanů, k čemuž by měla směřovat i zahraniční politika. "Např. v Koreji o nás velmi stojí jako o vyjednavače. Musíme si také uvědomit, že nikdy nebudeme ekonomickou velmocí,“ zdůraznila.

Omezení parlamentních debat a ostrá slova k Sobotkovi

V Parlamentu by prý mělo dojít i na omezení řečnění, což Jermanová nepovažuje za nedemokratické, mluví o racionalizaci procesů. Sněmovnu považuje za velmi živý a někdy také velmi neposlušný organismus, s nímž se jako místopředsedkyně sněmovny učí pracovat.

Koalice prý při řízení sněmovny funguje, jen občas bývá problém s tím, že ČSSD nedrží slovo. "Já už jsem se do médií vyjadřovala. Sněmovna se v jednu chvíli dohodla na platech poslanců, ale pan premiér odjel do USA, zjistil, že jeho popularita není tak vysoká, jak by si představoval, a celou sněmovnu hodil do bahna,“ zkritizovala premiéra.

I tak ale trvá na tom, že by koaliční partnery neměnila a dovládla v této podobě po celé volební období, pokud se tedy nepřihodí něco zlomového.

Čech v Libyi a Rusko

Vyjadřovala se také k případu Čecha uneseného v Libyi. Ukazuje to, že i čeští občané jsou v zahraničí. A pokud jde např. o výkupné za zadržené osoby, pokud bude požadováno, tak je to velmi složité. Jako politička by to prý odmítla. "Ale jako matka říkám, že by vláda měla udělat maximum pro to, aby toho člověka zachránila, včetně zaplacení výkupného,“ řekla Jermanová. V této otázce se cítí rozpolceně. V boji proti Islámskému státu by prý pomohlo i to, kdyby členské státy EU více sdílely informace.

Následně promluvila o Rusku. Touto zemí se cítí ohrožena. "Hlasovala bych pro přítomnost vojáků USA na našem území,“ oznámila jednomu z diváků. Uchvácení Krymu Ruskem přirovnala k Mnichovu 1938, ale Západ v tuto chvíli sklízí jen plody svého otálení.

Ukrajina a Islámský stát

Na druhé straně prý má ráda své lidské svobody a nelíbí se jí, že vláda USA sáhla k tak výraznému sledování občanů. Stejně tak uznává, že situace na Ukrajině je dost nepřehledná a sama není spokojena s tím, jak si vláda v Kyjevě vede. "Je tam neuvěřitelná korupce a v zemi operují různé klany, které se projevují i ve vládě,“ poznamenala. Jde však o demokraticky zvolenou vládu, takže je třeba ji respektovat.

Z hlediska Evropy je prý ukrajinská krize možná vzdálenější, navrátilci z Islámského státu - teroristé se mohou teoreticky pohybovat mezi námi. To neznamená, že by odmítala např. imigranty, ale měli bychom si prý důsledně vybírat, koho přijmeme. "Ale jak k tomu přijdou státy na jihu Evropy, kam míří velké vlny uprchlíků? Samozřejmě, že jsme solidární, protože peníze z EU, které tyto státy dostávají, jsou i od nás,“ zdůraznila.

Jsme přístupni i rozumným levicovým nápadům, ale bez zvyšování daní

Ve druhé polovině pořadu se Jermanová ohrazovala proti tezi, že ANO nemá žádný program. Hodnotově prý jde o středopravé uskupení, které se nebrání ani levicovým nápadům, které budou ku prospěchu občanů. Pokud jde ale o daně, ANO říká jasné ne. Na programu se prý navíc neustále pracuje, neboť nejde o žádný rigidní materiál. ANO hodlá např. i nadále bojovat proti korupci, jak ostatně už činí, o čemž svědčí výsledky týmu Kobra.

Neumí ale říct, proč se na sněmu ANO víc nediskutovalo. Lidé, kteří kandidovali na jednotlivé pozice, jsou asi dostatečně známí, jejich názory jsou prý známé.  A ANO prý rozhodně není jen divizí Agrofertu. Sama Jermanová prý nemá s Agrofertem nic společného a také byla zvolena do vedení strany. Mediálnímu dělení hnutí ANO na kluky z Agrofertu a kluky z plakátů považuje za úsměvné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…