Jasná čísla: Takto si stojí Babiš proti ČSSD. Překvapivé...

12.03.2015 11:05

Volby, které by se případně konaly v únoru roku 2015, by skončily „remízou“ mezi oběma koaličními partnery. Radost by mohli mít i v ODS, která se podle zjištění agentury SANEP konečně odlepila ode dna.

Jasná čísla: Takto si stojí Babiš proti ČSSD. Překvapivé...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou v dobré náladě

Na prvním místě by na desetinu stejně skončily ANO a ČSSD se ziskem 23,6 procenta. Podle agentury SANEP se tak ukazuje prospěšnost rovnoprávného partnerství obou největších koaličníků. Zdá se prý, že Andreje Babiše již opustili voliči, kteří v jeho hnutí vkládali nereálná očekávání, a nyní se stabilizovalo na přijatelné úrovni. Zato k ČSSD se podle agentury vrací voliči, kteří původně nevěřili předsedovi Sobotkovi, ovšem nyní vidí, že zvládá soužití s dominantním Babišem a výrazným prezidentem, ovlivňujícím část jeho strany.

Na třetím místě již tradičně zůstává KSČM, která získala 13,2 procenta. Následuje TOP 09, která se blíží k deseti procentům.

Celý průzkum ZDE

Pozitivním překvapením průzkumu je podle agentury ODS. Té se poněkud zvedly preference, donedávna balancující na hraně postupu do sněmovny. Nyní by získala 7,5 procenta, což je u SANEPu nejvyšší zisk od voleb v roce 2013. Výzkumníci navíc pozorují trend návratu jejích voličů, kteří ve volbách volili ANO, a teď je Andrej Babiš zklamal.

Naopak mírný pokles zaznamenali vládní lidovci, kteří by získali 7,4 procenta. Žádná z dalších stran by hranici pro vstup do sněmovny nepřekročila. Doposud parlamentní Úsvit by si připsal pouhých 3,2 procenta, ovšem byl by z neparlamentních stran nejsilnější. Podobného výsledku – 3,1 procenta – by dosáhla pouze Česká pirátská strana.

Když by se výsledky přepočetly na mandáty, získali by ČSSD a ANO o něco více poslanců, než mají doposud – oba subjekty po 56 křeslech. Komunisté by obsadili 31 mandátů, TOP 09 23 a lidovci s ODS po 17.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…