Jde o zlato? Nová teorie o převratu v Turecku

19.07.2016 7:36

Za nepodařeným vojenským pučem v Turecku nemusí stát duchovní Fethullah Gülen, kterak naznačuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Po internetu kolují mnohem odvážnější teorie o tom, co a proč se v Turecku z pátku na sobotu stalo.

Jde o zlato? Nová teorie o převratu v Turecku
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Sám Gülen a nejenom on podezírá z iniciace puče samotného tureckého prezidenta Erdogana, což mají potvrzovat rozsáhlé čistky ve vládních jednotkách, které prezident spustil hned po potlačení pokusu o puč.

Někteří zase hovoří o tom, že Erdogan sice puč přímo neinscenoval, ale nechal špatně zorganizovanou akci naschvál proběhnout, aby ho následně využil pro upevnění své moci – podobně jako nacistický vůdce Adolf Hitler zužitkoval požár Říšského sněmu v roce 1933 k okleštění občanských práv a marginalizování svých odpůrců.

Server Aktuálně.cz poukazuje na to, že tak jako během většiny důležitých světových událostí i v souvislosti s převratem v Turecku kolují zprávy, že za nepodařeným pučem stojí USA. Tuto teorii podpořil například turecký ministr práce Suleyman Soylu. Americký ministr zahraničí John Kerry však jakékoliv zapojení USA do dění v Turecku důrazně odmítl.

Za perličku mezi teoriemi šířenými konspirátory lze dle českého zpravodajského serveru považovat takzvanou „zlatou linku“. Za všechno, co se v Turecku momentálně odehrává, podle ní může spor mezi Gülenem a Erdoganem o zlato v Africe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…