Jde se na Maďarsko, zavelel Brusel. Kvůli gayům. Budapešť vrací úder

15.07.2021 13:44

Evropská komise dnes zahájila přestupkové řízení s Maďarskem a Polskem kvůli tomu, že dle ní obě země porušují práva sexuálních menšin. Komise státy prostřednictvím dopisu vyzvala k nápravě. Pokud jí do dvou měsíců nevyhoví, podá na ně žalobu. Šéf kanceláře maďarského premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyas kritiku EU v reakci označil za „politicky motivovanou“.

Jde se na Maďarsko, zavelel Brusel. Kvůli gayům. Budapešť vrací úder
Foto: https://ec.europa.eu/
Popisek: Ursula von der Leyen vytáhla do boje s dezinformacemi

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Komise Maďarsko i Polsko vyrozuměla o zahájení řízení dopisem. V případě Maďarska je problémová novela spočívající v zákazu zobrazování a propagace genderové identity odlišné od pohlaví určeného při narození, zákazu propagace změny pohlaví a homosexuality ve školách a ve veřejných oznámeních pro osoby mladší 18 let.

Polsko zase Evropská komise vyrozuměla o zahájení řízení vzhledem k zónám bez LGBT ideologie, které vyhlásily desítky polských měst. Městům již dříve Evropská unie zastavila finanční podporu z unijních fondů.

„Rovnost a respekt k lidským právům jsou základní hodnoty EU… Komise použije veškeré nástroje, aby tyto hodnoty hájila,“ komentoval zahájení procedury mluvčí komise Johannes Bahrke.

Pokud vše dospěje k evropskému soudu, je možnost, že budou na Maďarsko s Polskem uvaleny vysoké pokuty. Otázka je, nakolik řízení ovlivní otázku, kterou Poláci řeší, a to nakolik má být unijní právo nadřazeno polským zákonům.

Šéf kanceláře maďarského premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyas ve čtvrtek uvedl, že Maďarsko nebylo o věci předem informováno. Kritika EU vůči zákonu je dle něho politicky motivovaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…