Jděte pryč, jděte pryč! Zajímavé zážitky z Londýna. Vše je před referendem trochu jinak

23.06.2016 4:49

REPORTÁŽ Britové rozhodnou o tom, zda jejich země zůstane, či vystoupí z EU. ParlamentníListy.cz se vydaly do Londýna zmapovat pro vás situaci a náladu zdejšího obyvatelstva před zásadním referendem. Z médií se může zdát, že vyhrocená kampaň se odehrává hlavně v ulicích. Jenže tak to není. A po vraždě labouristické poslankyně Coxové, která lobovala proti Brexitu, vládne i jistý strach mezi aktivisty.

Jděte pryč, jděte pryč! Zajímavé zážitky z Londýna. Vše je před referendem trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velkou Británii čeká tento čtvrtek referendum o vystoupení z Evropské unie tzv. Brexitu

Anketa

Bez ohledu na to, co si vy osobně přejete: Vystoupí dnes Britové z EU?

65%
hlasovalo: 6333 lidí

Závěr kampaně před referendem o vystoupení či setrvání Velké Británie v Evropské unii, jak známo, poznamenala vražda jednačtyřicetileté poslankyně Joe Coxové z Labour Party, která pochopitelně podporovala, aby země v EU zůstala. Na pár dní oba tábory zastavily kampaň.

Přestože se už v pondělí mělo vše vrátit do původních kolejí, britská předvolební kampaň má zjevně úplně jiný průběh, než jsme zvyklí. Plákaty a billboardy přesvědčující Brity, zda zůstat, nebo opustit EU, byste v Londýně hledali marně. Reportéři během téměř třídenního pobytu v metropoli nenarazili ani na jediný plakát.

„Zachraňte naši suverenitu! Volte odchod z EU! Převezměme zpět kontrolou nad svou zemí!“ zněla některá hesla příznivců Brexitu. Nikoli však na zdech polepených plakáty, ale kupříkladu na nákladních vozech a kamionech coby pojízdných billboardech.

Kampaň příznivců Brexitu prezentuje referendum jako možnost vytvořit z 23. června (datum hlasování, pozn. red.) Den nezávislosti Velké Británie. Hlasitý kritik EU Nigel Farage dokonce hovoří o tom, že Britové mají zřejmě poslední možnost, jak získat zpět svou samostatnost.

Nejfrekventovanějším místem v Londýně bylo pár dní před referendem patrně prostranství před britským parlamentem, kde vzniklo improvizované pietní místo, kde lidé květinami, vzkazy a svíčkami vzdávali úctu zastřelené poslankyni Jo Coxové. Tam obyvatelé Londýna chodili postupně během celého dne a nezastavilo je ani tradiční anglické deštivé počasí. Nešlo sice o zástupy lidí, ale spíše o postupně přicházející jednotlivce.

Velké mítinky a předvolební setkání s lídry kampaní buď již proběhly dávno, anebo se přesunuly mimo Londýn. Boris Johnson, Nigel Farage i premiér David Cameron (první dva za Brexit, třetí proti němu, pozn. red.) i v těchto dnech objížděli zemi.

Debata Davida Camerona s Nigelem Faragem:

Po Londýně se spíše pohybovali už jen aktivisté nebo dobrovolníci rozdávající letáčky a samolepky u stanic metra nebo na vlakových nádražích. Mezi nimi se občas objevili i příznivci britské Strany zelených. Ti jako přednosti setrvání v Unii zmiňovali i takové věci jako antirasismus, čistý vzduch a pláže, genderovou rovnost, práva sexuálních menšin, solidaritu nebo mír.

Jedna z kampaní za setrvání v EU rozdávala pohlednice se snímky evropských metropolí. Na zadní straně byl vždy vzkaz, proč zůstat v Unii, a podepsáni byli například „vaši francouzští sousedé v EU, vaši němečtí sousedé v EU“ a podobně. Vše doprovázelo červené srdíčko s bílým nápisem EU uprostřed.

Na webu kampaně „Vote Leave“, tedy pro Brexit, reportéři ParlamentníchListů.cz hledali seznam akcí, které by se v Londýně měly konat. Vybrali jeden z desítek minimítinků, který se měl konat příznačně v Churchill Gardens, a vydali se na místo. Celé to málem skončilo přivoláním policie a zatčením českých novinářů.

Namísto očekávaného mítinku v ohlášeném místě stálo asi pět aktivistů různého věku, kteří při sobě měli tašky plné letáků. Reportéři ParlamentníchListů.cz chtěli vyčkat, zda se aktivisté nepřesunou třeba k dalším dobrovolníkům, kde by se měl konat větší mítink. Místo toho se ale pár Britů začalo podezřele ohlížet a vstříc novinářům z ParlamentníchListů.cz se vydala jedna aktivistka s telefonem u ucha a sdělením, že volá policii, protože ji sledujeme.

Neuklidnilo ji ani ukázání novinářských průkazů se slovy, že jsme čeští novináři a jdeme na ohlášený mítink na základě informací z oficiálního webu kampaně. „Stejně volám policii, tady vůbec žádný mítink není. Nechoďte za námi, nesledujte nás!“ vypravila ze sebe nervózně. Zda je důvodem strach po nedávné vraždě poslankyně nebo nenávist mezi aktivisty z opačných táborů, těžko říci. Nicméně strach aktivistů mluvit s lidmi a nechat se fotit novináři s oficiálními průkazy zapadá spíše do rozvojové země, a nikoli do vyspělé Británie. Tak dopadla snaha zmapovat práci aktivistů za vystoupení země z EU.

Dalším viditelným rozdílem oproti zvyklostem během kampaní v Česku byl nepochybně jistý „aktivismus“ či spíše hrdost na své názory ze strany řadových Britů. Nebylo totiž nijak neobvyklé, když na domku či bytu byly zavěšeny anglické či britské vlajky a v okně plakát s názorem buď na vystoupení, nebo setrvání v Unii.

Alespoň nějaká očekávaná demonstrace nebo mítink před sídlem premiéra na Downing Street č. 10 si sice konala, ale s tématem Brexitu přímo nesouvisela. Zhruba tak desítka lidí poněkud zanedbaného vzhledu zde demonstrovala na podporu přijímání migrantů s hesly typu „Uprchlíci jsou boží velvyslanci“. Pozornost jim věnovali možná jen turisté, kteří v houfném počtu stáli u brány v Downing Street a napjatě vyhlíželi, zda náhodou nespatří ministerského předsedu Davida Camerona.

Tak vypadal Londýn jen těsně před zásadním hlasováním. Pokud byste o konání referenda nevěděli, z návštěvy britské metropole byste to při lehké nepozornosti klidně ani nezaregistrovali. Zda se Britové budou řídit radami londýnského exstarosty Borise Johnsona a EU v rámci „vrácení suverenity“ opustí, anebo uposlechnou varování Davida Camerona a EU bude i nadále mít osmadvacet členů, zjistíme už brzy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …