Je dobře, že přímá volba prezidenta nebude, chválí komentátor Uhl

20.10.2011 14:06

Podle komentátora Petra Uhla nebude přímá volba prezidenta. A míní, že je to správně. Dokonce chválí toho, kdo možná účelově vypustil informaci o podezřelých milostech Václava Klause.

Je dobře, že přímá volba prezidenta nebude, chválí komentátor Uhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Má pravdu poslanec Marek Benda (ODS), když říká, že zveřejnění podezřelých okolností udělení milostí prezidenta Václava Klause - jedna měla být dokonce zaplacena - zavání účelovostí, neboť se právě nyní rozhoduje o ústavní změně volby prezidenta?" spekuluje Petr Uhl na stránkách deníku Právo.

Podle něj by člověk, který potenciálně toto „účelově vytáhl", zasloužil pochvalu. „Přispěl totiž k tomu, že se v dnešním světě postupující demokracie a sekularismu český ústavní systém už nebude dál feudalizovat, což by přímá volba nutně přinesla. Větší pravomoci 'hlavy státu' by republiku poškodily snad ještě více, než jí škodí dnešní úplná neodpovědnost prezidenta, daná ústavou, za vše, co činí," vysvětluje Uhl.

Sledujeme téma Klaus a milost

Podle něj by zmíněný Benda či samotný Václav Klaus nebo třeba Ladislav Bátora nejraději zvětšovali pravomoci prezidenta. „Policie nyní nemůže ve věci možného úplatku zahájit úkony trestního řízení, třeba proti někomu z prezidentovy kanceláře, aniž se to dotkne samotného prezidenta," kritizuje Uhl.

„Jediný efekt je ten, že se Václav Klaus zesměšnil, když před televizní kamerou volal, že vetuje, vetuje názor, že by udílení milostí mohlo být s korupcí spojeno. ... Škoda že se Klaus neučil latinu, to by věděl, že 'veto' znamená 'zakazuji'," uzavírá Uhl kauzu kolem udělení milosti policistce, která přijímala úplatky od cizinců, kteří žádali o trvalý pobyt.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…