Je ještě Zeman způsobilý dělat prezidenta? Pirát Ferjenčík uvažuje

30.12.2020 8:01

Vetoval prezident Miloš Zeman daňový balíček, nebo nevetoval? Někteří právníci mají za to, že se tak stalo, když prezident zákon nepodepsal a vrátil do Sněmovny s dopisem, v němž se píše, že „zákon vrací k dalšímu opatření“. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček odmítl, že by Zeman balíček vetoval. Pokud ho však skutečně vetoval, poslanci by se měli sejít k jednání ještě před koncem roku 2020.

Je ještě Zeman způsobilý dělat prezidenta? Pirát Ferjenčík uvažuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, lídr pardubického kraje

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi Prima oznámil, že daňový balíček, který mimo jiné ruší superhrubou mzdu a zavádí 2 daňová pásma zdanění platů zaměstnanců na úrovni 15 a 23 procent, sice nepovažuje za správný, proto ho nepodepíše, ale vetovat ho nebude.

Problém je v tom, že před koncem roku zaslal dopis předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), v němž se lze doslova dočíst „Uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření“.

Server Info.cz upozornil, že klíčovou roli zde hraje slovo „vracím“. V Ústavě ČR totiž stojí že, „prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen. O vráceném zákonu hlasuje Poslanecká sněmovna znovu“.

„Domnívám se, že rozhodnutí prezidenta republiky, kde se explicitně hovoří o vrácení zákona, lze jen těžko interpretovat jinak než jako tzv. suspenzivní veto, tj. zákon se vrací k případnému přehlasovaní Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,“ uvedl Ondřej Preuss, tajemník katedry ústavního práva na Právnické fakultě UK.

Právník Jakub Blažek z advokátní kanceláře Blažek a Bureš to viděl stejně.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík si v souvislosti s počínáním Miloše Zemana položil otázku, zda je tento muž ještě vůbec schopen vykonávat prezidentský úřad.

„Vypadá to, že prezident omylem vetoval daňový balíček. Kladu si otázku, jestli je ještě způsobilý vykonávat úřad,“ napsal Ferjenčík na sociální síti.

Spor o daňový balíček

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale tvrdí, že prezident zákon nevetoval.

„Žvanivost je strašlivý mor současnosti. Jako historka o ‚vetování‘ daňového balíčku. Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován!“ zdůraznil Ovčáček.

Spor o daňový balíček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…