Je lithium české zlato, zeptala se moderátorka ČT Witowská. Ekonom Mejstřík odpověděl

11.10.2017 19:15

Moderátorka Světlana Witowská ve středečním Interview ČT24 uvítala ekonoma Michala Mejstříka. Zeptala se ho, zda je lithium novým českým národním pokladem. A ekonom odpověděl...

Je lithium české zlato, zeptala se moderátorka ČT Witowská. Ekonom Mejstřík odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Mejstřík, ekonom, Institut ekonomických studií FSV UK

„Dá se o lithiu říct, že je to české zlato? Máme v Čechách poklad?“ zeptala se moderátorka.

„Tak upřímně řečeno, jsme malá země a těch přírodních zdrojů nemáme tolik. Řekněme si, že to, co se dřív jevilo jako odpad, se dnes jeví jako zajímavý zdroj,“ poznamenal Mejstřík. Obratem však varoval před přílišným poblouzněním lithiem. Nesmíme se prý soustředit jen na tento kov a na jakýkoli jiný průmysl zapomenout.

„Ty zpracovatelské kapacity musí být co nejblíže tomu dolu,“ upozornil také Mejsřík. Relativně rychle můžeme prý vybudovat továrny na výrobu lithiových baterií. Stát by měl těžbu lithia také výhodně zdanit. Můžeme využít i našich kapacit automobilového průmyslu. Lithium může být zajímavým kovem i za pět let, pokud se automobilový průmysl vydá cestou elektromobilů.

„Já sám jsem příznivcem toho, aby do toho procesu vstupoval státní podnik Diamo... ale  stát není úplně nejlepším investorem, když je výsledek nejistý,“ varoval Mejstřík.

Automobilový průmysl se ale může vydat i jinou cestou, může vsadit např. na vodíkový pohon, což by mohlo těžbu lithia snížit, byť se tento kov využívá i v jaderném průmyslu nebo v keramickém průmyslu.

Není to ale jen o automobilech. Svět stále více sází na obnovitelné zdroje energie, které produkují energii nepravidelně a ne vždy, když to podniky zrovna potřebují, takže do budoucna bude třeba tuto energii uchovávat, což právě lithium umí.

Pokud jde o další nerostné bohatství v Česku, ceny černého uhlí ani uranu nejsou nijak slavné. Do budoucna by se to prý mohlo změnit, ale teď to není nijak velký poklad. V České republice máme také určité zásoby zlata, ale ani s těmi to není právě jednoduché, protože těžba zlata se neobejde bez určitých chemických procesů, které zatěžují životní prostředí.

Podle Mejstříka bychom se měli soustředit na budování jaderných bloků, a tady je velký problém. Čeští zákonodárci velmi zkomplikovali výstavbu jakýchkoliv velkých staveb. „A to nám nenařídila Evropa, to jsme si zkomplikovali sami,“ upozornil Mejstřík. „Přitom historicky máme největší zdroje peněz, díky evropským dotacím, které mají být využity na tyto velké projekty, ale my je neumíme využít a stavíme raději dětské parky,“ posteskl si ekonom.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…